facebook twitter-X youtube
icon-arrow-back Επιστροφή
Αρχική Δυσχρωματοψία

Δυσχρωματοψία

Δυσχρωματοψία ονομάζεται η διαταραχή αντίληψης των χρωμάτων με αποτέλεσμα τα άτομα που πάσχουν από αυτήν να μην αντιλαμβάνονται τα χρώματα όπως ένας φυσιολογικός άνθρωπος. Η δυσχρωματοψία μπορεί να είναι είτε σταθερή είτε να εξελίσσεται με το πέρασμα του χρόνου.

Σε τί οφείλεται η δυσχρωματοψία?

Η σταθερή δυσχρωματοψία είναι συνήθως συγγενής και οφείλεται στα γονίδια, συνήθως προσβάλλει εξίσου και τα δύο μάτια

Η δυσχρωματοψία που εξελίσσεται είναι συνήθως επίκτητη και μπορεί να είναι στο ένα μόνο μάτι, και μπορεί να οφείλεται σε  καταρράκτη, σε γλαύκωμα, σε οπτική νευρίτιδα και σε άλλα αίτια.

Ποια είναι τα συμπτώματα της δυσχρωματοψίας?

Στην συγγενή δυσχρωματοψία τα παιδιά έχουν διαταραχές αντίληψης στο κόκκινο-πράσινο χρώμα, και συνήθως αντιλαμβάνονται τα χρώματα με διαφορετική φωτεινότητα.

Στις επίκτητες μορφές έχουν διαταραχές στο μπλε-κίτρινο χρώμα, γι αυτό και οι ασθενείς που έχουν χειρουργηθεί μετά από καταρράκτη αναφέρουν ενθουσιασμένοι ότι βλέπουν τα χρώματα της λεμονιάς τόσο ωραία και ζωντανά, ακριβώς γιατί ο καταρράκτης τους έκανε πρωτύτερα να βλέπουν τα λεμόνια ξεθωριασμένα!!

Τα άτοµα που πάσχουν από συγγενή δυσχρωµατοψία μπορούν να διακρίνουν καλύτερα τα περιγράμματα στα αντικείμενα, προκειµένου να αντισταθµίσουν τη σύγχυση των χρωµάτων. Επίσης τα άτοµα αυτά έχουν καλύτερη νυκτερινή όραση σε σχέση µε τα άτοµα που έχουν φυσιολογική όραση.

Ένα ουσιώδες στοιχείο κάθε χειρουργικής επέμβασης, ιδίως της κοσμητικής, είναι η παροχή επαρκούς χρόνου στον ασθενή για ενημέρωση.

Πόσο συχνή είναι η κληρονομική δυσχρωματοψία ;

Η κληρονομική δυσχρωματοψία είναι πιο συχνή από την επίκτητη  Προσβάλει και τα δύο μάτια και δεν επιδεινώνεται κατά τη διάρκεια του χρόνου. Αυτός ο τύπος αχρωματοψίας ανευρίσκεται στο 8% των ανδρών και 0,4% των γυναικών. Η αχρωματοψία αυτή συνδέεται με το Χ χρωμόσωμα και σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις μεταφέρεται από τη μητέρα στο γιο της.

Ποια η διαφορά αχρωματοψίας από δυσχρωματοψία?

Η αχρωματοψία μπορεί να είναι μερική και ονομάζεται δυσχρωματοψία (επηρεάζει μόνο ορισμένα χρώματα), ή πλήρης (επηρεάζει όλα τα χρώματα). Η πλήρης αχρωματοψία είναι πάρα πολύ σπάνια. Αυτοί οι ασθενείς οι οποίοι παρουσιάζουν πλήρη αχρωματοψία συνήθως εμφανίζουν και άλλα οφθαλμολογικά προβλήματα.

Ποια είναι η σημασία της δυσχρωματοψίας?

Η συγγενής δυσχρωματοψία προσβάλλει μεγάλο μέρος του ανδρικού κυρίως πληθυσμού – αφορά κυρίως στους άνδρες (8% του ανδρικού πληθυσμού) και λιγότερο στις γυναίκες (0.4% του γυναικείου πληθυσμού), και υπάρχει κληρονομικότητα.

Η σημασία της δυσχρωματοψίας και ιδιαίτερα της πιο σοβαρής μορφής διαταραχής αντίληψης χρωμάτων, που είναι η αχρωματοψία, μπορεί να αποκλείσει τα άτομα αυτά από συγκεκριμένα επαγγέλματα όπως οι πιλότοι, οι στρατιωτικοί, οι επαγγελματίες οδηγοί κλπ

Γιατί να επιλέξω τον Δρ. Τράκο;

Η συνεισφορά του Dr. Τράκου στον τομέα του πρόσθιου τμήματός του οφθαλμού και του καταρράκτη αλλά και των προβλημάτων της όρασης έχει αλλάξει τη ζωή πολλών ανθρώπων, βελτιώνοντας την όραση και την ποιότητα ζωής τους.

Μπορεί η αχρωµατοψία να διαγνωσθεί;

Η αχρωματοψία ανιχνεύεται με ειδικούς χρωματικούς πίνακες Ishihara Test (σχήμα 1). Σε κάθε πίνακα υπάρχει ένας αριθμός που σχηματίζεται από χρωματικές κηλίδες. Ο ασθενής πρέπει να αναγνωρίσει τον αριθμό του πίνακα που κρατάει στα χέρια του κάτω από καλό φωτισμό. Μόλις τεθεί η διάγνωση της αχρωματοψίας τότε μπορεί να γίνει πιο λεπτομερής έλεγχος του χρωματικού προβλήματος.

Θεραπεύεται η δυσχρωματοψία?

Ενώ υπάρχει η πεποίθηση στον κόσμο ότι δεν θεραπεύεται η δυσχρωματοψία, έρχονται ασθενείς και μας ρωτάνε με αγωνία εάν θεραπεύεται. Η απάντηση που δίνει ο Δρ Νικόλαος Τράκος είναι οτι η δυσχρωματοψία αντιμετωπίζεται.

 

Κατά τη σχολική ηλικία ένα πολύ μεγάλο μέρος του διδακτικού υλικού βασίζεται στην χρωματική αντίληψη, και έτσι διάγνωσή της δυσχρωματοψίας από τον οφθαλμίατρο στην πολύ μικρή ηλικία είναι πολύ σημαντική. Αν έχει τεθεί η διάγνωση της δυσχρωματοψίας και ενημερωθεί η δασκάλα, θα είναι ευκολότερο στο παιδί να αντιμετωπίσει μαθησιακές δυσκολίες οι οποίες οφείλονται στην διαταραχή αντίληψης των χρωμάτων.

 

Το άτοµο που πάσχει από αυτή την ασθένεια των µατιών δεν θα πρέπει να χειρίζεται µηχανήµατα ή κουµπιά µε κόκκινα ή πράσινα χρώµατα, όπως επίσης θα πρέπει να βρίσκει διαφορετικούς τρόπους για να διαχωρίζει διαφορετικά χρώµατα χαπιών, αντικειµένων κ.α. Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι υπάρχουν τρόποι που βοηθούν κάποιον να αντιμετωπίσει την αδυναμία του να ξεχωρίσει τα χρώματα. Για παράδειγμα, κάποιος με αχρωματοψία μπορεί να ξεχωρίσει τα ρούχα του μέσα στην ντουλάπα του βάζοντας ταμπελίτσες ή να βάλει σε συγκεκριμένη θέση τα πράγματά του ανάλογα με το χρώμα τους ώστε να τα βρίσκει εύκολα. ΄Ενα παράδειγμα είναι το κόκκινο χρώμα που γνωρίζουμε όλοι ότι ανάβει στο επάνω μέρος του φωτεινού σηματοδότη ακόμα και αν δεν το αναγνωρίζουμε.

 

Η θεραπεία της δυσχρωματοψίας που εφαρμόζει ο Δρ Νικόλαος Τράκος είναι η χρήση ειδικών γυαλιών και φακών επαφής που περιέχουν ειδικά φίλτρα, ώστε ο ασθενής με δυσχρωματοψία να μπορεί να διακρίνει πολύ περισσότερους αριθμούς με χρώματα, και να διευκολύνεται η ζωή του σε τέτοιο βαθμό ώστε να γεμίζει με αισιοδοξία, ελπίδα και αντίληψη ενός κόσμου με περισσότερα και πιο ωραία χρώματα.

ΠΡΙΝ

ΜΕΤΑ

Επικοινωνήστε μαζί μας για τις ανάγκες φροντίδας των ματιών σας