facebook twitter-X youtube
icon-arrow-back Επιστροφή
Αρχική Εκτρόπιο

Εκτρόπιο

To εκτρόπιο είναι πάθηση στην οποία το βλέφαρο είναι γυρισμένο προς τα έξω. 

 

Αποτέλεσμα αυτού είναι τα δάκρυα να κυλούν προς τα έξω, με συνέπεια να στεγνώνει η επιφάνεια του οφθαλμού. Ετσι προκαλείται έντονος ερεθισμός του οφθαλμού, που μπορεί να οδηγήσει σε βλάβη της επιφάνειας του οφθαλμού, αν δεν γίνει έγκαιρη αντιμετώπιση.

Ποια είναι τα αίτια του εκτροπίου?

Ο συνηθέστερος λόγος είναι η χαλάρωση του τένοντα της έξω γωνίας του ματιού με αποτέλεσμα να αποσταθεροποιείται το βλέφαρο και να γυρίζει προς τα έξω. Αιτίες είναι η εκφύλιση με την ηλικία, το χρόνιο τρίψιμο των ματιών, όπως σε αλλεργίες, η δακρύρροια, και η υποξία των ιστών του βλεφάρου σε ανθρώπους που κάνουν υπνική άπνοια και που ροχαλίζουν έντονα.

Σε αυτά τα πλαίσια μπορεί να έχουν αποκολληθεί και οι κατασπαστήρες τένοντες που σταθεροποιούν το κάτω βλέφαρο, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ροπή του βλεφάρου προς τα έξω.

Aλλη αιτία μπορεί να είναι η ύπαρξη ουλής στο δέρμα του βλεφάρου με αποτέλεσμα το λεγόμενο ουλωτικό εκτρόπιο. Η ουλή μπορεί να οφείλεται σε τραύμα, χημικό έγκαυμα, φλεγμονές ή αντίδραση σε τοπικές σταγόνες όπως η χρόνια χρήση σταγόνων για το γλαύκωμα.

Eπίσης εκτρόπιο μπορεί να δημιουργηθεί σε περίπτωση όγκου βλεφάρου, που λόγω βάρους αναγκάζει το βλέφαρο να στραφεί προς τα έξω. Τέλος εκτρόπιο μπορεί να υπάρχει σε περίπτωση πάρεσης του προσωπικού νεύρου, όταν δηλαδή υπάρχει παράλυση του νεύρου του προσώπου  μετά από ψύξη, τραύμα ή όγκο με αποτέλεσμα να πέφτει το μισό πρόσωπο.

Ποια είναι αντιμετώπιση του εκτροπίου?

Η αντιμετώπιση γίνεται ανάλογα με την αιτία, και ο Δρ Νικόλαος Τράκος εξατομικεύει την θεραπεία ανάλογα με την περίπτωση.

Αν υπάρχει χαλάρωση του τένοντα της έξω γωνίας θα πρέπει να σταθεροποιηθεί το βλέφαρο στην έξω γωνία με μία επέμβαση που λέγεται κανθοπηξία, κατά την οποία επανακολλάται στην σωστή θέση του ο τένοντας και το βλέφαρο γίνεται ξανά σφριγηλό.

Αν έχουν αποκολληθεί οι κατασπαστήρες τένοντες, γίνεται αποκατάσταση της αποκόλλησης των κατασπαστήρων με μη ορατή τομή δια του επιπεφυκότα σε συνδυασμό με κανθοπηξία.

 

Σε περίπτωση ουλωτικού εκτροπίου μετά από τραύμα, χημικό έγκαυμα ή ακτινοβολία ο Δρ Νικόλαος Τράκος αφαιρεί τον ουλώδη ιστό και χρησιμοποιεί κρημνό ή κάνει μεταμόσχευση δέρματος.

 

Όταν η αιτία του εκτροπίου είναι ο όγκος, η κατάλληλη τεχνική είναι να αφαιρεθεί ο όγκος.

 

Τέλος σε παραλυτικό εκτρόπιο που οφείλεται σε πάρεση του προσωπικού νεύρου,  ο Δρ Νικόλαος Τράκος εφαρμόζει τις παραπάνω τεχνικές σε συνδυασμό με ανύψωση – lift του μέσου προσώπου, για να στηριχθούν οι ιστοί που έχουν πέσει λόγω παράλυσης του μισού προσώπου.

Ένα ουσιώδες στοιχείο κάθε χειρουργικής επέμβασης, ιδίως της κοσμητικής, είναι η παροχή επαρκούς χρόνου στον ασθενή για ενημέρωση.

Χρειάζεται ενδονοσοκομειακή νοσηλεία όταν γίνει η επέμβαση?

Στις περισσότερες περιπτώσεις η επέμβαση γίνεται με τοπική αναισθησία, δεν χρειάζεται να παραμείνει στο νοσοκομείο ο ασθενής και φεύγει μετά την επέμβαση, το ίδιο βράδυ μπορεί να κοιμηθεί σπίτι του και η ανάρρωση είναι γρήγορη.

Υπάρχουν κάποιες οδηγίες που θα πρέπει να ακολουθηθούν πριν την επέμβαση?

Συνιστάται η διακοπή των φαρμάκων που έχουν αντιπηκτική δράση για κάποιες ημέρες πριν την επέμβαση ανάλογα με το φάρμακο. Επίσης συνιστάται η αποφυγή των τροφών που περιέχουν ουσίες με αντιπηκτική δράση όπως το σκόρδο, τζίντζερ κλπ. Αν δεν είναι ασφαλής η παύση των αντιπηκτικών φαρμάκων, το χειρουργείο πραγματοποιείται κανονικά με την χρήση ραδιοκυμάτων.

Γιατί να επιλέξω τον Δρ. Τράκο;

Η συνεισφορά του Dr. Τράκου στον τομέα του πρόσθιου τμήματός του οφθαλμού και του καταρράκτη αλλά και των προβλημάτων της όρασης έχει αλλάξει τη ζωή πολλών ανθρώπων, βελτιώνοντας την όραση και την ποιότητα ζωής τους.

ΠΡΙΝ

ΜΕΤΑ

Επικοινωνήστε μαζί μας για τις ανάγκες φροντίδας των ματιών σας