facebook twitter-X youtube
icon-arrow-back Επιστροφή
Αρχική Βλεφαρίτιδα

Βλεφαρίτιδα

Η βλεφαρίτιδα είναι μία χρόνια φλεγμονή του βλεφάρου, που προσβάλλει όλες τις ηλικίες, έχει εξάρσεις και υφέσεις. Διακρίνεται σε πρόσθια και οπίσθια.  Η πρόσθια χαρακτηρίζεται από την προσβολή του δέρματος των βλεφάρων, της βάσης των βλεφαρίδων και των θυλάκων των βλεφαρίδων.

Η οπίσθια βλεφαρίτιδα διακρίνεται από την μορφή της που ονομάζεται Δυσλειτουργία των Μειμπομιανών Αδένων (MGD), και είναι η κύρια αιτία της Νόσου του Ξηρού Οφθαλμού.
Η Δυσλειτουργία των Μειμπομιανών Αδένων (MGD) χαρακτηρίζεται από απόφραξη των Μειμπομιανών Αδένων του βλεφάρου και ποιοτικές διαταραχές του εκκρίματος.

Ποια είναι τα αίτια της πρόσθιας βλεφαρίτιδας?

Τα αίτιά της είναι ο σταφυλόκοκκος, η σμηγματορροική δερματίτιδα και τα ακάρεα Demodex.

Τι εννοείτε με τον όρο Δυσλειτουργία των Μειμπομιανών Αδένων?

Η δυσλειτουργία των Μειμπομιανών Αδένων και η απόφραξη των αδένων δημιουργείται από υπερκεράτωση των αδένων και συμπύκνωση του εκκρίματος σε αυτούς τους αδένες, με συνέπεια την απόφραξη των αδένων ή την ατροφία αυτών των αδένων και την ελαττωμένη έκκρισή τους. Αυτό έχει ως συνέπεια η ελαιώδης στοιβάδα των δακρύων να είναι ασταθής, και τα δάκρυα να εξατμίζονται εύκολα, τα μάτια να στεγνώνουν γρήγορα, και να δημιουργούνται συνθήκες ξηροφθαλμίας και οφθαλμική φλεγμονή.

 

Η Δυσλειτουργία των Μειμπομιανών Αδένων υπο-κατηγοριοποιείται σε υπο-εκκριτική, αποφρακτική και υπερεκκριτική.

Ένα ουσιώδες στοιχείο κάθε χειρουργικής επέμβασης, ιδίως της κοσμητικής, είναι η παροχή επαρκούς χρόνου στον ασθενή για ενημέρωση.

Ποια είναι τα αίτια της οπίσθιας βλεφαρίτιδας?

Τα λιπαρά γεύματα, η χαμηλή πρόσληψη ω-3 στην διατροφή μας, η ηλικία, καταστάσεις άγχους, η εμμηνόπαυση, η στάση του ύπνου και άλλα αίτια σχετίζονται με την οπίσθια βλεφαρίτιδα.

Ποια είναι τα συμπτώματα?

H  βλεφαρίτιδα μπορεί να επηρεάζει την ποιότητα ζωής δημιουργώντας φλεγμονή στην οφθαλμική επιφάνεια, ερεθισμό στα μάτια, αίσθημα καύσους,  ερυθρότητα, φαγούρα και διαταραχές στην όραση.

 

Ακόμη μπορεί να προκαλέσει δακρύρροια, δυσανεξία στους φακούς επαφής, φωτοφοβία, αυξημένη συχνότητα βλεφαρισμού, απώλεια βλεφαρίδων και υποτροπιάζοντα χαλάζια.

Πως γίνεται η εξέταση της βλεφαρίτιδας?

Η διάγνωση γίνεται με την εξέταση των βλεφάρων του ασθενούς από τον οφθαλμίατρο στην σχισμοειδή λυχνία. Ο Δρ Νικόλαος Τρακος θα αξιολογήσει επίσης με ειδικά τεστ την ποιότητα και την ποσότητα των παραγόμενων δακρύων, την κατάσταση των αδένων του βλεφάρου, τις βλεφαρίδες, καθώς και την κατάσταση της οφθαλμικής επιφάνειας. Θα κάνει μικροσκοπική φωτογράφηση, θα εξηγήσει πάνω στην εικόνα αυτή στον ασθενή για την κατάσταση αλλά και τον τρόπο θεραπείας,  και θα την συγκρίνει με την εικόνα της βλεφαρίτιδας σε πιθανή μελλοντική επίσκεψη.

Γιατί να επιλέξω τον Δρ. Τράκο;

Η συνεισφορά του Dr. Τράκου στον τομέα του πρόσθιου τμήματός του οφθαλμού και του καταρράκτη αλλά και των προβλημάτων της όρασης έχει αλλάξει τη ζωή πολλών ανθρώπων, βελτιώνοντας την όραση και την ποιότητα ζωής τους.

Ποια είναι η θεραπεία της Δυσλειτουργίας των Μειμπομιανών Αδένων?

Ο σκοπός της θεραπείας είναι η αντιμετώπιση της φλεγμονής του βλεφάρου και της οφθαλμικής επιφάνειας και η βελτίωση της ροής των εκκρίσεων και τελικά η σταθεροποίηση της δακρυικής στοιβάδας.

 

Δεν υπάρχει μόνιμη θεραπεία της βλεφαρίτιδας, η οποία έχει την τάση να υποτροπιάζει. Σκοπός μας να ελαττώσουμε και να αραιώσουμε την συχνότητα των υποτροπών. Η συμπτωματική αντιμετώπισή της περιλαμβάνει τη σωστή υγιεινή των βλεφάρων και του προσώπου. Συστήνεται η εφαρμογή  ζεστών επιθεμάτων δύο φορές την ημέρα πάνω σε κλειστά βλέφαρα για 5-10 λεπτά την φορά. Η θερμότητα βοηθά στην απομάκρυνση της κρούστας που εμφανίζεται στο βλεφαρικό χείλος, αν υπάρχει πρόσθια βλεφαρίτιδα, καθώς και στη διάνοιξη των μπλοκαρισμένων αδένων, ειδικά αν συνυπάρχει και οπίσθια βλεφαρίτιδα.

 

Στη συνέχεια με μασάζ κατά μήκος του βλεφάρου επιτυγχάνεται το άδειασμα των αδένων ώστε να προληφθεί περαιτέρω απόφραξη και φλεγμονή. 

 

Τα τελευταία χρόνια επιπρόσθετα των θερμών επιθεμάτων και της καλής υγιεινής των βλεφάρων, που προαναφέραμε, έχουν αναδειχθεί πολλές ιατρικές και περισσότερο επεμβατικές θεραπευτικές επιλογές.

 

Στις ιατρικές επιλογές ανήκουν τα αντιβιοτικά, τα μη στεροειδή και στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα, τα ω-3 λιπαρά οξέα, η ορμονοθεραπεία και η αντιμετώπιση μίας από τις αιτίες βλεφαρίτιδας που είναι τα ακάρεα Demodex.

 

Οι επεμβατικές επιλογές είναι ο καθετηριασμός των αδένων  του βλεφάρου, η χρήση ηλεκτρονικών θερμαντικών συσκευών, η θεραπεία με IPL (Intense Pulsed Light) και η θεραπεία με ενδορινική νευροδιέγερση.

Γιατί πρέπει να προσέξουμε την βλεφαρίτιδα?

Η σοβαρή σταφυλοκοκκική βλεφαρίτιδα μπορεί να προκαλέσει απώλεια βλεφαρίδων, ουλοποίηση του βλεφάρου με τριχίαση και ουλοποίηση του κερατοειδούς και νεοαγγείωση.

 

Η Δυσλειτουργία των Μειμπομιανών Αδένων μπορεί να συμβεί και χωρίς να υπάρχουν συμπτώματα φλεγμονής.

 

Οι ασθενείς με ροδόχρου ακμή και βλεφαρίτιδα μπορούν να αναπτύξουν επιφανειακή στικτή κερατίτιδα, νεοαγγείωση του κερατοειδούς και ουλοποίηση. Παρότι η ουλοποίηση και η λέπτυνση του κερατοειδούς μπορεί να συμβούν σπάνια στην βλεφαρίτιδα, η συχνότητα αυτών των επιπλοκών βλεφαρίτιδας είναι πιο συχνή στα παιδιά.

 

Για αυτούς τους λόγους δεν πρέπει να παραμελούμε μία βλεφαρίτιδα, αλλά να την αντιμετωπίζουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Ο στόχος μας λοιπόν είναι να ελαττώσουμε τα συμπτώματα και τα σημεία της βλεφαρίτιδας, να ελαχιστοποιήσουμε τις δομικές βλάβες και να προλάβουμε την ελάττωση της όρασης.

ΠΡΙΝ

ΜΕΤΑ

Επικοινωνήστε μαζί μας για τις ανάγκες φροντίδας των ματιών σας