Η αμβλυωπία (τεμπέλικο μάτι) είναι η κατάσταση μειωμένης οπτικής οξύτητας, η οποία συντελείται στην παιδική ηλικία, ακολουθεί τον ασθενή σε όλη του την ζωή, δεν αναστρέφεται και οφείλεται στην αποστέρηση του κατάλληλου οπτικού ερεθίσματος από τον εγκέφαλο.
Είναι η πάθηση κατά την οποία το βλέφαρο, γυρίζει προς τα μέσα.
Η αμβλυωπία είναι στις περισσότερες περιπτώσεις αποτέλεσμα διαθλαστικής ανωμαλίας (μυωπίας, υπερμετρωπίας ή στιγματισμού) κατά την παιδική ηλικία. Οταν η διαφορά στην διαθλαστική ανωμαλία των δύο οφθαλμών είναι πάνω από 1 βαθμό συνήθως, το ένα μάτι μπορεί να τεμπελιάζει, ο εγκέφαλος να χρησιμοποιεί την εικόνα του υγιούς οφθαλμού και να αγνοεί την θολή εικόνα του οφθαλμού με την μεγαλύτερη διαθλαστική ανωμαλία, περιορίζοντας την συνεργασία μαζί του με αποτέλεσμα την δημιουργία αμβλυωπίας. Άλλο αίτιο είναι ο μη διορθωμένος στραβισμός. Σπανιότερα η αμβλυωπία μπορεί να οφείλεται σε πτώση του άνω βλεφάρου, συγγενή καταρράκτη, ή θόλωση κερατοειδούς.
Ο ασθενής με αμβλυωπία στο ένα μάτι συνήθως δεν παραπονείται για μειωμένη όραση, καθώς το άλλο μάτι που βλέπει καλά του δίνει την αίσθηση της καλής όρασης, κάτι που καθιστά την αμβλυωπία ύπουλη, αφού δεν δίνει συνήθως συμπτώματα.
Η αμβλυωπία είναι συνήθως τυχαίο εύρημα σε μια οφθαλμολογική εξέταση ρουτίνας. Για αυτό το λόγο είναι σημαντική η τακτική επίσκεψη στον οφθαλμίατρο, ο οποίος με ειδικές εξετάσεις μπορεί έγκαιρα να εντοπίσει και να αντιμετωπίσει το πρόβλημα. Μετά την ηλικία των 7-8 η αμβλυωπία έχει εγκατασταθεί και δεν υπάρχει αποτελεσματική θεραπεία.
Η διάγνωση της αμβλυωπίας τίθεται με την αυτόματη διαθλασιμετρία, την διαθλαστική εξέταση με φορόπτερο, την κυκλοπληγία, την βυθοσκόπηση, την νευρο-οφθαλμολογική και παιδο-οφθαλμολογική εξέταση και την χρήση σύγχρονων εξεταστικών μεθόδων τελευταίας τεχνολογίας όπως το ΟCT ωχράς και οπτικού νεύρου.
Άλλη αιτία μπορεί να είναι η ύπαρξη ουλής στο εσωτερικό του βλεφάρου με αποτέλεσμα το λεγόμενο ουλωτικό εντρόπιο. Η ουλή μπορεί να οφείλεται σε τραύμα, χημικό έγκαυμα, σύνδρομο Stevens-Johnson, οφθαλμικό πεμφιγοειδές, φλεγμονές ή αντίδραση σε τοπικές σταγόνες όπως η χρόνια χρήση σταγόνων για το γλαύκωμα.
Η αντιμετώπιση της αμβλυωπίας περιλαμβάνει τη χορήγηση κατάλληλων γυαλιών καθώς και την περιοδική κάλυψη του υγιούς οφθαλμού (patching) κατά την οποία το παιδί ενθαρρύνεται να χρησιμοποιεί το αδύναμο μάτι βελτιώνοντας την όρασή του. Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις συνιστάται το χειρουργείο στραβισμού.
Η αμβλυωπία (τεμπέλικο μάτι) αποτελεί τον ύπουλο εχθρό της προσχολικής ηλικίας. Η πρώιμη διάγνωση και η κατάλληλη θεραπεία οδηγούν στην επιτυχημένη λύση του προβλήματος.
Στο Οφθαλμολογικό Κέντρο Εye-Lid εφαρμόζονται οι πιο σύγχρονες μέθοδοι διάγνωσης και αντιμετώπισης της αμβλυωπίας.
Η συνεισφορά του Dr. Τράκου στον τομέα του πρόσθιου τμήματός του οφθαλμού και του καταρράκτη αλλά και των προβλημάτων της όρασης έχει αλλάξει τη ζωή πολλών ανθρώπων, βελτιώνοντας την όραση και την ποιότητα ζωής τους.
Επικοινωνήστε μαζί μας για τις ανάγκες φροντίδας των ματιών σας
Copyright © 2023, EyeLid