Φαντασθείτε τον οφθαλμό σαν μία φωτογραφική μηχανή. Το φιλμ σε αυτή την μηχανή λέγεται αμφιβληστροειδής.
Ο αμφιβληστροειδής χιτώνας είναι μία πολύ λεπτή μεμβράνη, που μοιάζει με δίχτυ (στα αρχαία ελληνικά «αμφίβληστρο»), και καλύπτει το εσωτερικό της κοιλότητας του οφθαλμού.
Βρίσκεται στο οπίσθιο μέρος του οφθαλμού, και συγκεντρώνει τους φωτοϋποδοχείς, που δημιουργούν ένα πολύπλοκο δίκτυο, και οι οποίοι μετατρέπουν το φωτεινό ερέθισμα σε νευρικό σήμα για επεξεργασία στον εγκέφαλο μέσω του οπτικού νεύρου. Η Αποκόλληση αμφιβληστροειδούς είναι όταν ξεκολλάει ο αμφιβληστροειδής.
Αποκόλληση αμφιβληστροειδούς είναι όταν ξεκολλάει ο αμφιβληστροειδής από την θέση του.
Ο αμφιβληστροειδής είναι φυσιολογικά προσκολλημένος στον υποκείμενο χοριοειδή χιτώνα.
Η αποκόλλησή του συμβαίνει συχνότερα λόγω ρωγμής (είτε σε μύωπες, που λόγω λέπτυνσης του αμφιβληστροειδούς έχουν μεγαλύτερη προδιάθεση, είτε μετά από τραυματισμό). Η ρωγμή δημιουργείται από την έλξη του υαλοειδούς. Ο τύπος αυτός της αποκόλλησης ονομάζεται ρηγματογενής.
Σπανιότερος τύπος αποκόλλησης είναι η ελκτική αποκόλληση αμφιβληστροειδούς, που συμβαίνει στους διαβητικούς ασθενείς, όπου έχουν σχηματιστεί ινοαγγειακές μεμβράνες στην επιφάνειά του αμφιβληστροειδούς, οι οποίες σταδιακά συρρικνώνονται και τον τραβούν με αποτέλεσμα να ξεκολλήσει από τη θέση του.
Ακόμα σπανιότερα υπάρχει η εξιδρωματική αποκόλληση αμφιβληστροειδούς που οφείλεται σε φλεγμονές, όγκους, ή παθολογικά αγγεία του αμφιβληστροειδή ή του υποκείμενου χιτώνα.
Τα συμπτώματα της αποκόλλησης αμφιβληστροειδούς είναι φωτοψίες (ξαφνικές λάμψεις φωτός που μοιάζουν με φλας ή αστραπές), μυιοψίες (κινούμενες μαύρες κηλίδες ή «μυγάκια») και απώλεια μέρους του οπτικού πεδίου, κάτι που αντιλαμβάνεται ο ασθενής σαν γκρίζα ή μαύρη κουρτίνα ή πέπλο στο οπτικό του πεδίο. Άλλο σύμπτωμα μπορεί να είναι θόλωση στην όραση, που δεν βελτιώνεται με το ανοιγοκλείσιμο των βλεφάρων ή με τη χρήση κολλυρίων και που μπορεί να είναι στα πλαίσια Νόσου Ξηρού Οφθαλμού. Αν έχετε κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με το Οφθαλμολογικό Κέντρο Eye-Lid και ο Δρ Νικόλαος Τράκος θα εκτιμήσει την κατάσταση και θα διαγνώσει το πρόβλημα.
Παρότι τα παραπάνω συμπτώματα δεν σημαίνουν απαραίτητα και αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς, ο ασθενής πρέπει επειγόντως να ζητήσει βοήθεια από τον οφθαλμίατρο, γιατί αν τα συμπτώματα παραμεληθούν, και υπάρχει αποκόλληση αμφιβληστροειδούς μπορεί να είναι αργά.
Η συνεισφορά του Dr. Τράκου στον τομέα του πρόσθιου τμήματός του οφθαλμού και του καταρράκτη αλλά και των προβλημάτων της όρασης έχει αλλάξει τη ζωή πολλών ανθρώπων, βελτιώνοντας την όραση και την ποιότητα ζωής τους.
Η αποκόλληση αμφιβληστροειδούς είναι επείγουσα ιατρική κατάσταση, καθώς αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα μπορεί να οδηγήσει στην ολική απώλεια όρασης.
Το πιο σημαντικό μέρος του αμφιβληστροειδούς είναι η ωχρά κηλίδα, η οποία βρίσκεται στο κέντρο του, και με την οποία επιτυγχάνεται η καλύτερη δυνατή όραση.
Αν μία αποκόλληση απειλεί την ωχρά κηλίδα, τότε η χειρουργική αποκατάσταση πρέπει να είναι άμεση. Αν μια αποκόλληση αμφιβληστροειδούς διαγνωσθεί αφού έχει αποκολληθεί η ωχρά κηλίδα, τότε η όραση έχει χαθεί σε σημαντικό βαθμό, γιατί στην ωχρά υπάρχει μεγάλος αριθμός φωτουποδοχέων, που θα χάσουν τις συνδέσεις τους. Γι αυτό και το λόγο δεν πρέπει να αφήσουμε την αποκόλληση (που συμβαίνει στην περιφέρεια του αμφιβληστροειδούς) να επεκταθεί στο κέντρο του , δηλαδή στην ωχρά. Ακόμα και σε αυτήν την περίπτωση όμως είναι απαραίτητο να επανατοποθετηθεί ο αμφιβληστροειδής στη θέση του χειρουργικά.
Αν με τα πρώτα συμπτώματα, δηλαδή λάμψεις και μυιοψίες ο ασθενής προσέλθει στον Δρ Νικόλαο Τράκο και εντοπισθεί ρωγμή στον αμφιβληστροειδή, και δεν έχει προλάβει να προκαλέσει αποκόλληση, γίνεται Laser, με το οποίο η ρωγμή περιχαρακώνεται. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την ουλοποίηση και σταθεροποίηση του αμφιβληστροειδούς, στην περιοχή της ρωγμής, και αποφυγή της αποκόλλησης, κάτι που διατηρείται σταθερά στον χρόνο.
Ο Δρ Τρακος χρησιμοποιεί το πλέον σύγχρονο Laser που είναι το NAVILAS, λενα σύγχρονο θαύμα της τεχνολογίας, με το οποίο με την χρήση Νavigation, και αφού έχει σχεδιασθεί με ψηφιακό τρόπο, πηγαίνει το Laser και περιχαρακώνει την ρωγμή. Το Laser, μπορεί και αναγνωρίζει τις μικροκινήσεις του οφθαλμού και ακόμα κι αν ο ασθενής αλλάξει βλέμμα σταματάει για λόγους ασφάλειας, και συνεχίζει όταν πρέπει.
Αν μέρος του αμφιβληστροειδούς έχει αποκολληθεί, τότε χρειάζεται χειρουργική επέμβαση, η οποία γίνεται είτε εξωτερικά με χρήση μοσχεύματος σιλικόνης, είτε εσωτερικά με ενδοσκοπική μέθοδο κατά την οποία γίνεται αφαίρεση του υαλοειδούς, μέθοδος που ονομάζεται υαλοειδεκτομή. Και οι δύο μέθοδοι έχουν εξαιρετικά αποτελέσματα και γίνονται συνήθως με γενική αναισθησία ή με καταστολή.
Aναλυτικότερα, όσον αφορά την εξωτερική μέθοδο, αποτελεί έναν από τους πιο διαδεδομένους τρόπους αντιμετώπισης της αποκόλλησης του αμφιβληστροειδούς. Σε αυτήν την μέθοδο ένα μόσχευμα από σιλικόνη, καθηλώνεται με ράμματα στο τοίχωμα του ματιού, στην περιοχή που αντιστοιχεί στη ρωγμή, ασκώντας πίεση στον αμφιβληστροειδή από έξω προς τα μέσα. Ετσι επιτυγχάνεται το σφράγισμα της ρωγμής και η αποκατάσταση της αποκόλλησης με την απορρόφηση του υπαμφιβληστροειδικού υγρού από τον ίδιο τον οργανισμό.
Οσον αφορά την Yαλοειδεκτομή, αυτή επιλέγεται ως μέθοδος αντιμετώπισης όταν υπάρχουν ορισμένοι τύποι αποκόλλησης όπως η ελκτική αποκόλληση (όπου ινώδης ιστός λόγω φλεγμονής ή νεοαγγείωσης έλκει και αποκολλά τον αμφιβληστροειδή).
Κατά την επέμβαση αυτή αφαιρείται το υαλώδες (το ζελέ που φυσιολογικά βρίσκεται στο εσωτερικό του βολβού του ματιού). Στη συνέχεια ο αμφιβληστροειδής επιπεδώνεται με τη χρήση αέρα ή βαρέος υγρού και επανακολλάται στη θέση του με ειδικό endolaser.
Τελικά ο αμφιβληστροειδής σταθεροποιείται στη θέση του με την τοποθέτηση ειδικού αερίου (που απορροφάται μόνο του σε μερικές εβδομάδες), ή σε σοβαρότερες περιπτώσεις λαδιού σιλικόνης (που όμως πρέπει να αφαιρεθεί χειρουργικά μετά από λίγους μήνες).
Η υαλοειδεκτομή με τα πολύ καλά αποτελέσματα της τείνει να γίνει η μέθοδος εκλογής για τις αποκολλήσεις του αμφιβληστροειδούς.
Επικοινωνήστε μαζί μας για τις ανάγκες φροντίδας των ματιών σας
Copyright © 2023, EyeLid