Με το πέρασμα του χρόνου, το υαλοειδές σώμα – το υδατοειδές υλικό που μοιάζει με ζελέ μέσα στα μάτια – γίνεται πιο υδαρές. Οι μικροσκοπικές ίνες κολλαγόνου εντός του ζελέ του ματιού έχουν την τάση να συσσωρεύονται μεταξύ τους. Αυτά τα συσσωματώματα ινών (floaters) δημιουργούν μικροσκοπικές σκιές στον αμφιβληστροειδή, τις οποίες οι ασθενείς αντιλαμβάνονται ως μαύρα στίγματα («μυγάκια»). Αυτά τα ονομάζουμε μυοψίες, και αποτελούν το κύριο σύμπτωμα της αποκόλλησης του υαλοειδούς.
Στην αποκόλληση υαλοειδούς, τις περισσότερες φορές στους ασθενείς μπορεί να φαίνονται σαν μαύρα ή γκρι στίγματα, χορδές/κλωστές ή ιστοί αράχνης που μετακινούνται όταν οι ασθενείς τα κινούν τα μάτια τους, και φαίνεται να απομακρύνονται όταν προσπαθούν να τα κοιτάξουν απευθείας.
Εάν παρατηρήσετε μια ξαφνική αύξηση των μυοψιών, επικοινωνήστε αμέσως με τον Δρ Νικόλαο Τράκο – ειδικά εάν συνοδεύονται από λάμψεις φωτός («φλας») ή αντιληφθείτε κουρτίνα ή πέπλο να σκεπάζει μέρος του περιφερικού οπτικού σας πεδίου. Αυτά μπορεί να είναι συμπτώματα αποκόλλησης τους αμφιβληστροειδούς και όχι του αποκόλληση υαλώδους, και απαιτείται άμεση οφθαλμολογική εξέταση και πιθανή χειρουργική επέμβαση.
Τα συμπτώματα της αποκόλλησης του υαλοειδούς μπορεί να περιλαμβάνουν:
Σε αυτή την περίπτωση υπάρχει συσσώρευση υγρού πίσω από τον αμφιβληστροειδή, που τον κάνει να διαχωρίζεται από το πίσω μέρος του ματιού.
Η ρωγμή μπορεί να αντιμετωπισθεί με λέιζερ, ενώ αν δεν την προλάβουμε και εξελιχθεί σε αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς χρειάζεται (υαλοειδεκτομή). Αν αφεθεί χωρίς αντιμετώπιση μπορεί να προκαλέσει μόνιμη απώλεια όρασης
Οι παράγοντες που μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο αποκόλλησης του υαλοειδούς περιλαμβάνουν:
Συνήθως όμως οι πυκνώσεις του υαλοειδούς προ-υπάρχουν, αλλά δεν είναι ορατές από τον ασθενή λόγω του θολού φακού που έχει καταρράκτη, και μετά την επέμβαση μπορεί να εμφανισθούν, οπότε ο ασθενής δεν πρέπει να ανησυχεί
Η διάγνωση της αποκόλλησης του υαλοειδούς μπορεί να γίνει με μια απλή οφθαλμολογική εξέταση και βυθοσκόπηση. Ο οφθαλμίατρος θα χρησιμοποιήσει σταγόνες στα μάτια για να διαστείλει τις κόρες τους και να δει καλύτερα το πίσω μέρος των ματιών και το υαλώδες ώστε να προσδιορίσει την αιτία της, με σκοπό να αποκλείσει πρώτα από όλα ρωγμή ή αποκόλληση αμφιβληστροειδούς ή άλλα παθολογικά αίτια.
Η συνεισφορά του Dr. Τράκου στον τομέα του πρόσθιου τμήματός του οφθαλμού και του καταρράκτη αλλά και των προβλημάτων της όρασης έχει αλλάξει τη ζωή πολλών ανθρώπων, βελτιώνοντας την όραση και την ποιότητα ζωής τους.
Αιτίες αποκόλλησης του υαλοειδούς, όπως φλεγμονή ή αιμορραγία από διαβήτη μπορούν να αντιμετωπιστούν.
Όμως οι περισσότερες αποκολλήσεις υαλοειδούς δεν χρειάζονται θεραπεία. Τα στίγματα («μυγάκια») στο οπτικό πεδίο μπορεί να δημιουργούν ανησυχία στους ασθενείς και η προσαρμογή τους σε αυτά μπορεί να πάρει χρόνο. Συνήθως, μόλις ο Δρ Τράκος διαβεβαιώσει τον ασθενή ότι αυτού του είδους η αποκολλήση υαλοειδούς δεν θα προκαλέσει άλλα προβλήματα, γίνεται πιο εύκολο για τον ασθενή να τα αγνοήσει ή να τα παρατηρεί λιγότερο συχνά.
Εάν αυτά τα «μυγάκια» διαταράσσουν σημαντικά την όραση, κάτι που συμβαίνει σπάνια, ο ασθενής και μαζί με τον οφθαλμίατρο του μπορούν να συζητήσουν για πιθανές θεραπείες. Οι θεραπευτικές επιλογές μπορεί να περιλαμβάνουν:
Σε κάθε περίπτωση ο Δρ Νικόλαος Τράκος και το Οφθαλμολογικό Κέντρo ΕΥΕ-LID είναι στη διάθεση σας για εξέταση και διάγνωση του προβλήματος που σας απασχολεί.
Επικοινωνήστε μαζί μας για τις ανάγκες φροντίδας των ματιών σας
Copyright © 2023, EyeLid