facebook twitter-X youtube
icon-arrow-back Επιστροφή
Αρχική Δακρύρροια

Δακρύρροια

Η δακρύρροια είναι ένα πρόβλημα που απασχολεί ένα σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού σε κάποια περίοδο της ζωής του. Με τον όρο δακρύρροια εννοούμε το βούρκωμα των ματιών από δάκρυα. Ακόμα μπορεί τα δάκρυα να κυλάνε έξω από το μάτι. Η δακρύρροια μπορεί να είναι πολύ ενοχλητική καθώς επηρεάζει την όραση, θολώνοντάς την, ειδικά στο διάβασμα, στην οδήγηση και στην τηλεόραση. Το επαναλαμβανόμενο σκούπισμα των ματιών δημιουργεί χαλάρωση των βλεφάρων.  Οι ασθενείς με δακρύρροια χρειάζεται να έχουν μία πλήρη εκτίμηση, έτσι ώστε να εντοπιστεί η ακριβής αιτία και να αποφασιστεί το ακριβές πλάνο της θεραπείας.

Ο Δρ. Νικόλαος Τράκος είναι Πρόεδρος της Διεθνούς Εταιρείας Δακρυολογίας και Ξηρού Οφθαλμού και μπορεί να διαγνώσει και θεραπεύσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την δακρύρροια.

Εικόνα ασθενούς με δακρύρροια

Εικόνα ασθενούς με διόγκωση και φλεγμονή δακρυικού ασκού

Πως παροχετεύονται τα δάκρυα στον δακρυικό πόρο?

Τα δάκρυα παράγονται από τον δακρυικό αδένα, που βρίσκεται κάτω από το εξωτερικό 1/3 του άνω βλεφάρου. Κάθε ανοιγοκλείσιμο των βλεφάρων απλώνει τα δάκρυα πάνω στην επιφάνεια του οφθαλμού μεταφέροντάς τα προς την έσω γωνία του ματιού, όπου βρίσκονται τα δακρυϊκά σημεία από τα οποία τα δάκρυα εισέρχονται στο ρινοδακρυϊκό πόρο, ο οποίος παροχετεύει τα δάκρυα μέσα στη μύτη. Γι’ αυτό όταν κλαίμε τρέχει η μύτη μας.

Ποια είναι τα πιο συχνά αίτια δακρύρροιας?

  1. Ξηροφθαλμία οφειλόμενη σε βλεφαρίτιδα. Οι ασθενείς συχνά ρωτάνε πως γίνεται να δακρύζουν, ενώ ταυτόχρονα έχουν σύνδρομο ξηρού οφθαλμού! Αυτό συμβαίνει επειδή οι μειμπομιανοί αδένες των βλεφάρων δυσλειτουργούν και δεν παράγουν καλή ποιότητα λαδιού, που το χρειαζόμαστε για να προστατεύει την εξάτμιση της υδάτινης στοιβάδας των δακρύων. Ετσι η επιφάνεια του οφθαλμού ξηραίνεται, και αντανακλαστικά στέλνει ένα σήμα στο δακρυϊκό αδένα κάνοντάς τον να παράγει υπερβολική ποσότητα δακρύων, που δεν μπορεί να παροχετευθεί, με αποτέλεσμα την δακρύρροια.

 

  1. Μη φυσιολογική θέση ή δυσλειτουργία των βλεφάρων: Εάν η θέση των βλεφάρων δεν είναι σωστή, ο ασθενής θα έχει υπερβολική δακρύρροια. Το εκτρόπιο (το βλέφαρο που δεν ακουμπάει στον οφθαλμό και έχει στραφεί προς τα έξω ή είναι χαλαρό), το εντρόπιο (το βλέφαρο που γυρίζει προς τα μέσα), προηγούμενο τραύμα, όγκοι, συγγενή ελλείμματα βλεφάρου, είναι ορισμένες από τις αιτίες της μη φυσιολογικής θέσης των βλεφάρων. Αιτία δακρύρροιας είναι ένα αδύναμο ή χαλαρό βλέφαρο, το οποίο είναι ανίκανο να στείλει τα δάκρυα μέσα στον πόρο παροχέτευσης που βρίσκεται στην έσω γωνία του ματιού (πχ πάρεση προσωπικού νεύρου).

 

 

  1. Απόφραξη του δακρυικού πόρου – δακρυϊκού συστήματος παροχέτευσης (δείτε το video).

    Εάν η δακρυική οδός είναι μπλοκαρισμένη μπορεί να υπάρξει δακρύρροια, έντονη επώδυνη φλεγμονή του ασκού στην έσω γωνία των βλεφάρων (δακρυοκυστίτιδα), κολλημένες βλεφαρίδες το πρωί εξαιτίας του πύου που συσσωρεύεται στον αποφραγμένο πόρο και δακρυϊκό ασκό, ενώ μπορεί να προκληθεί απόστημα στον κερατοειδή και διάτρηση αυτού.

    Η απόφραξη μπορεί να διαγνωστεί από τον ειδικό, ο οποίος θα πρέπει να ελέγξει τον ασθενή κάνοντας μία πλήρη μελέτη της δακρυϊκής συσκευής. Η διάγνωση της απόφραξης δακρυικού πόρου επιβεβαιώνεται, προσδιορίζεται το ύψος της απόφραξης, και ανάλογα με το επίπεδο της απόφραξης του συστήματος παροχέτευσης των δακρύων μπορεί να προσφερθεί στον ασθενή η σωστή θεραπεία.

    Αν είναι αποφραγμένος ο ρινοδακρυικός πόρος, τότε η θεραπεία επιλογής είναι η Ενδοσκοπική Ενδορινική Ρινοδακρυοκυστεοστομία.

Ένα ουσιώδες στοιχείο κάθε χειρουργικής επέμβασης, ιδίως της κοσμητικής, είναι η παροχή επαρκούς χρόνου στον ασθενή για ενημέρωση.

Πως γίνεται η επέμβαση λύσης της απόφραξης του ρινοδακρυικού πόρου?

Ο σκοπός αυτής της επέμβασης είναι να δημιουργηθεί μία νέα παροχέτευση δακρύων ανάμεσα στο δακρυϊκό ασκό και το εσωτερικό της μύτης με στόχο της δημιουργίας μίας παράκαμψης (bypass) πιο ψηλά από το επίπεδο της απόφραξης του ρινοδακρυϊκού πόρου.

Υπάρχουν δύο τρόποι να πραγματοποιηθεί αυτή η επέμβαση. Ο ένας είναι η εξωτερική τεχνική, η οποία γίνεται μέσα από μία τομή στο δέρμα πάνω από τη μύτη.

Ο Δρ Νικόλαος Τράκος προτιμά όμως την ενδοσκοπική ενδορινική τεχνική η οποία πραγματοποιείται με τη χρήση μικροσκοπικής κάμερας η οποία εισάγεται στη ρινική κοιλότητα, και γίνεται χωρίς τομή και χωρίς ράμματα σε αντίθεση με την παλιά εξωτερική τεχνική. Με τη δημιουργία της νέας οδού παροχέτευσης, τοποθετείται stent, που δεν είναι ορατό συνήθως, ούτε ενοχλεί τον ασθενή, και το οποίο τοποθετείται προσωρινά ώστε να κρατήσει ανοιχτή την παράκαμψη. Είναι προτιμότερο να διενεργείται αυτή η επέμβαση μέσα από τη μύτη (ενδορινικά, ενδοσκοπικά), γιατί ο ασθενής μετά την επέμβαση δείχνει σαν να μην έχει χειρουργηθεί, αφού δεν υπάρχουν τομές ή ράμματα στο δέρμα και η περίοδος αποκατάστασης είναι μικρότερη. Η ενδοσκοπική τεχνική συνήθως πραγματοποιείται υπό γενική αναισθησία. Σε επιλεγμένες περιπτώσεις, όταν δεν είναι κατάλληλη για γενική αναισθησία, μπορεί να πραγματοποιηθεί υπό τοπική αναισθησία με ενδοφλέβια καταστολή που γίνεται από αναισθησιολόγο. Ο ασθενής πηγαίνει σπίτι την ίδια ημέρα, δεν έχει πόνο, και έχει ποσοστό επιτυχίας 95%, το οποίο είναι εξαιρετικά υψηλό. Η θεραπεία του ματιού που δακρύζει μπορεί να καλύπτεται από την ασφαλιστική εταιρεία υγείας.

 

Ο Δρ. Νικόλαος Τράκος είναι Πρόεδρος της Διεθνούς Εταιρείας Δακρυολογίας και Ξηρού Οφθαλμού.

Γιατί να επιλέξω τον Δρ. Τράκο;

Η συνεισφορά του Dr. Τράκου στον τομέα του πρόσθιου τμήματός του οφθαλμού και του καταρράκτη αλλά και των προβλημάτων της όρασης έχει αλλάξει τη ζωή πολλών ανθρώπων, βελτιώνοντας την όραση και την ποιότητα ζωής τους.

Ποια είναι η συχνότερη αιτία απόφραξης στα παιδιά?

Η συγγενής απόφραξη του δακρυϊκού πόρου είναι αρκετά συχνή κατάσταση στα παιδιά στα οποία ο ρινοδακρυϊκός πόρος αποτυγχάνει να ανοίξει μέσα στη μύτη. Ως αποτέλεσμα τα δάκρυα, η βλέννη και τα μικρόβια δεν μπορούν να καθαριστούν σωστά από το μάτι και να παροχετευθούν μέσα από τον πόρο στη ρινική κοιλότητα, και ως αποτέλεσμα αυτού είναι ότι το παιδί θα έχει συνεχή δακρύρροια και τσίμπλες ή κολλημένα μάτια-βλέφαρα, ιδιαίτερα το πρωί.

Το 95%  των περιπτώσεων απόφραξης ΡΔΠ θα υποχωρήσει αυτόματα εντός του πρώτου έτους ζωής του παιδιού. Για παιδιά μικρότερα του 1 έτους, οι ασθενείς εκπαιδεύονται από τον ειδικό ιατρό να κάνουν ένα ειδικό «μασάζ» στην περιοχή πάνω από το ρινοδακρυϊκό πόρο 4 φορές την ημέρα.

Εάν το παιδί συνεχίζει να παρουσιάζει δακρύρροια μετά τους πρώτους 12 μήνες της ζωής του, πραγματοποιείται καθετηριασμός του ρινοδακρυϊκού πόρου. Η επέμβαση αυτή διενεργείται υπό αναισθησία και διαρκεί μόλις λίγα λεπτά τις περισσότερες φορές, και το παιδί συνήθως δεν έχει κανένα πόνο μετά. Ο καθετηριασμός του ρινοδακρυϊκού πόρου είναι αποτελεσματικός σε ένα ποσοστό σε 90-95% και είναι μία ασφαλής επέμβαση. Γι’ αυτά τα λίγα νεογνά, στα οποία ο καθετηριασμός του ΡΔΠ αποτυγχάνει, μπορεί να επιχειρηθεί ένας δεύτερος καθετηριασμός ή να γίνει διασωλήνωση με ειδικά σωληνάρια σιλικόνης, τα οποία θα πρέπει να τοποθετηθούν στο ρινοδακρυϊκό πόρο έως ότου διασφαλιστεί μία ανοιχτή οδός παροχέτευσης των δακρύων, κάτι που χρειάζεται 3-6 μήνες μετά την ένθεση των σωληναρίων.

Ο Δρ Νικόλαος Τράκος έχει εξελίξει την τεχνική του τυπικού καθετηριασμού, αναβαθμίζοντάς την με την χρήση της τεχνολογίας, σε endoscopically – assisted probing (καθετηριασμός με τη βοήθεια ενδοσκοπίου), που έχει καλύτερα αποτελέσματα. Σε αυτήν την τεχνική χρησιμοποιείται ενδοσκόπιο με το οποίο ο χειρουργός βλέπει τι κάνει, και δεν πάει τυφλά όπως στην διαδεδομένη, παλαιά, τυπική τεχνική.

Για περιπτώσεις οι οποίες έχουν αποτύχει και οι οποίες έχουν αποσταλεί στον Δρ. Τράκο από άλλες χώρες ή ιατρικά κέντρα και οι οποίες χρειάζονται επανάληψη της επέμβασης, πραγματοποιείται από τον Δρ. Τράκο παιδιατρική ενδοσκοπική ασκορινοστομία. Η ενδοσκοπική ασκορινοστομία είναι η πλέον σύγχρονη μέθοδος, κατά την οποία δημιουργείται μία νέα οδός παροχέτευσης των δακρύων χωρίς τομή και χωρίς ράμματα.

Ενδοσκοπική ασκορινοστομία σε παιδί με συγγενή απόφραξη ρινοδακρυικού πόρου το οποίο παραπέμφθηκε στο Δρ Νικόλαο Τράκο, αφού είχε χειρουργηθεί από άλλους ιατρούς χωρίς επιτυχία. Στην φωτογραφία ο Δρ Τράκος με τον Αναισθησιολόγο και τον  μικρό ασθένη 4 ετών. Η χειρουργική επέμβαση έλυσε το πρόβλημα με απόλυτη επιτυχία.

Παρακάτω ακολουθούν αντιπροσωπευτικές δημοσιεύσεις του Δρ ΝικολάουΤράκου σε κορυφαία επιστημονικά περιοδικά.

 

Effect of Topical 5-Fluorouracil on Lacrimal Drainage System: Histopathological Evidence From Animal Experiments and Potential Clinical Implications.

Singh S, Trakos N, Ali MJ. Ophthalmic Plast Reconstr Surg. 2022 Oct 20. doi: 10.1097/IOP.0000000000002289. Online ahead of print.PMID: 36356188

 

Developing the rabbit canalicular injury model: Biophysical changes of masterkaR stents and implications for future research.

Singh S, Trakos N, Ali MJ. Ann Anat. 2021 Mar;234:151658. doi: 10.1016/j.aanat.2020.151658. Epub 2020 Dec 2.PMID: 33278580

  

Lacrimal Gland Botulinum Toxin Injection Versus Simple Glandular Needling: Histopathological and Electron Microscopic Evidence and Potential Clinical Implications.

Trakos N, Singh S, Mishra DK, Ali MJ. Ophthalmic Plast Reconstr Surg. 2020 May/Jun;36(3):263-267. doi: 10.1097/IOP.0000000000001528.PMID: 31895730

 

Lacrimal punctal and peripunctal involvement in calcinosis cutis.

Bothra N, Ali MJ, Trakos N, Naik MN. Indian J Ophthalmol. 2018 May;66(5):720-722. doi: 10.4103/ijo.IJO_1185_17.PMID: 29676330 Free PMC article.

  

A modified technique of retrograde intubation dacryocystorhinostomy for proximal canalicular obstruction.

Trakos N, et al. Clin Ophthalmol. 2009;3:681-4. doi: 10.2147/opth.s7790. Epub 2009 Dec 29.PMID: 20054416 

ΠΡΙΝ

ΜΕΤΑ

Επικοινωνήστε μαζί μας για τις ανάγκες φροντίδας των ματιών σας