Η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας είναι μία χρόνια νόσος κατά την οποία παρατηρείται σταδιακή αλλοίωση και ατροφία της ωχράς. Η ωχρά είναι η κεντρική περιοχή του αμφιβληστροειδούς.
Η προσβολή της ωχράς από οποιαδήποτε νόσο (ηλικιακή εκφύλιση, σακχαρώδη διαβήτη, έγκαυμα, τραύμα) δημιουργεί προβλήματα στην κεντρική όραση, που μπορούν να κάνουν ακόμα και τις πιο απλές ασχολίες (όπως το διάβασμα, την οδήγηση κλπ.) από δύσκολες έως αδύνατες.
Οφείλεται στις ελεύθερες ρίζες που απελευθερώνονται από την αλληλεπίδραση του σώματός μας με το οξυγόνο, και μπορεί να εμπλέκονται κληρονομικοί, περιβαλλοντικοί και διατροφικοί παράγοντες.
Επηρεάζεται η κεντρική όραση, ο ασθενής βλέπει θολά στο κέντρο του οπτικού του πεδίου και αντιλαμβάνεται τις ευθείες γραμμές ως κυματιστές, έχει δηλαδή τις λεγόμενες μεταμορφοψίες, με αποτέλεσμα να δυσκολεύεται στο διάβασμα, στην οδήγηση και στην αναγνώριση προσώπων.
Η Δυσλειτουργία των Μειμπομιανών Αδένων υπο-κατηγοριοποιείται σε υπο-εκκριτική, αποφρακτική και υπερεκκριτική.
Υπάρχουν δύο μορφές της νόσου: Η ξηρή και η υγρή μορφή.
Η ξηρή μορφή αποτελεί τη πιο συχνή αιτία μη αναστρέψιμης τύφλωσης στον ανεπτυγμένο κόσμο. Εννέα στους 10 ασθενείς με εκφύλιση της ωχράς κηλίδας έχουν την ξηρή μορφή.
Τα αρχικά στάδια της Ηλικιακής Εκφύλισης της Ωχράς χαρακτηρίζονται από την εμφάνιση κιτρινωπών εναποθέσεων πρωτεϊνών και λιπιδίων, που στην Οφθαλμολογία ονομάζουμε drusen. Ο ασθενής σε αυτή τη φάση είναι συνήθως ασυμπτωματικός. Στη συνέχεια όμως αυτές οι εναποθέσεις αυξάνουν σε αριθμό και έκταση και αρχίζουν να δημιουργούν προβλήματα στην κεντρική όραση. Η εμφάνιση των συμπτωμάτων έρχεται πολύ σταδιακά και η νόσος εξελίσσεται με αργούς ρυθμούς με την πάροδο των ετών. Οι αλλοιώσεις της ωχράς κηλίδας οδηγούν σε ατροφία και ουλοποίηση της με αποτέλεσμα την πλήρη απώλεια της κεντρικής όρασης στα τελευταία στάδια. Ένα ποσοστό όμως των ασθενών με ξηρού τύπου ωχροπάθεια (10-15%) θα μεταπέσει στην υγρού τύπου μορφή με ραγδαία επιδείνωση και έντονα συμπτώματα.
Η υγρή μορφή χαρακτηρίζεται από την εμφάνιση νέων αγγείων, τα οποία δυσλειτουργούν και σπάνε κάνοντας αιμορραγίες ή χάνουν υγρό από τα τοιχώματά τους, όπως τα λάστιχα ποτίσματος. Ετσι δημιουργείται υγρό στην ωχρά επηρεάζοντας την αρχιτεκτονική και λειτουργία της, και ο ασθενής βλέπει θολά. Αν η νόσος παραμείνει χωρίς την κατάλληλη αντιμετώπιση, θα οδηγήσει τελικά στη δημιουργία ινώδους ιστού (ουλής) και στην ολοκληρωτική απώλεια της κεντρικής όρασης.
Η διάγνωση της νόσου γίνεται με την οπτική τομογραφία συνοχής OCT, που είναι ό,τι πιο τελευταίο σε τεχνολογία και απεικονίζει σε λίγα δευτερόλεπτα με μεγάλη λεπτομέρεια όλες τις στοιβάδες της ωχράς και μπορεί να αποκαλύψει σημαντικές παθολογικές καταστάσεις που δεν φαίνονται σε μία απλή βυθοσκόπηση και που μπορεί να είναι καθοριστικές για την έναρξη άμεσης θεραπείας.
Μπορεί να συνδυαστεί με εξέταση αγγειογραφίας των αγγείων του αμφιβληστροειδούς και της ωχράς, που απεικονίζει όλο το παθολογικό δίκτυο των νέων αγγείων καθώς και την παρουσία υγρού.
Στην ξηρά μορφή συστήνεται η λήψη συμπληρωμάτων με αντιοξειδωτικά, ωμέγα-3 και βιταμίνες με σκοπό την επιβράδυνση της εξέλιξης της νόσου.
Στην υγρά μορφή πραγματοποιείται άμεση θεραπεία με έγχυση αντι-αγγειογεννετικών παραγόντων (anti-VEGF), όπως το Avastin, to Eyelea ή το Lucentis στον οφθαλμό κάθε 4 εβδομάδες έως την σταθεροποίηση της νόσου. Η έγχυση στον οφθαλμό πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία με σταγόνες, διαρκεί λίγα δευτερόλεπτα και είναι ανώδυνη.
Η συνεισφορά του Dr. Τράκου στον τομέα του πρόσθιου τμήματός του οφθαλμού και του καταρράκτη αλλά και των προβλημάτων της όρασης έχει αλλάξει τη ζωή πολλών ανθρώπων, βελτιώνοντας την όραση και την ποιότητα ζωής τους.
Για την πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση της ωχροπάθειας θα πρέπει να γίνεται έλεγχος μία φορά τον χρόνο στις ηλικίες άνω των 65.
Αν πάσχετε από εκφύλιση της ωχράς πρέπει να εξετασθείτε άμεσα σε περίπτωση ξαφνικής αλλαγής της όρασης ή εμφάνισης νέων συμπτωμάτων.
Η δοκιμασία Amsler είναι ένας πολύ απλός τρόπος να ελέγξει ο ίδιος ο ασθενής τον εαυτό του και τα συμπτώματά του στο σπίτι. Κοιτάζοντας από απόσταση διαβάσματος και με το ένα μάτι κάθε φορά εστιάζοντας στην κεντρική τελεία, μπορεί να διαπιστωθεί αν υπάρχουν παραμορφώσεις των γραμμών ή αν λείπει ένα μέρος του πίνακα.
Στη ξηρή μορφή ο ασθενής επανεξετάζεται κλινικά κάθε 6 μήνες.
Στη υγρή μορφή ο ασθενής πρέπει να εξετάζεται μία φορά τον μήνα, για να κριθεί το αποτέλεσμα της θεραπείας με τις εγχύσεις στον οφθαλμό. Όταν η νόσος σταθεροποιείται, τα διαστήματα μεταξύ των επανελέγχων αυξάνονται σταδιακά.
Επικοινωνήστε μαζί μας για τις ανάγκες φροντίδας των ματιών σας
Copyright © 2023, EyeLid