facebook twitter-X youtube
icon-arrow-back Επιστροφή
Αρχική Επιπεφυκίτιδα

Επιπεφυκίτιδα

Τι ακριβώς είναι η επιπεφυκίτιδα;

Ο επιπεφυκότας είναι ο λεπτός διαφανής υμένας που καλύπτει τον σκληρό (άσπρο) το ματιού.

 

επιπεφυκίτιδα είναι η φλεγμονή του επιπεφυκότα, που μπορεί να οφείλεται σε λοιμώδη αίτια (μικρόβια, ιούς κλπ) ή σε μη λοιμώδη αίτια (αλλεργίες).

 

Χαρακτηρίζεται από ερυθρότητα, λόγω αγγειοδιαστολής, και οίδημα.

 

Ένα από τα κριτήρια για να θεωρηθεί μια επιπεφυκίτιδα λοιμώδης ή μη λοιμώδης είναι ο τύπος των εκκρίσεων και ο τρόπος εμφάνισης της φλεγμονής. Όταν υπάρχουν πολλές εκκρίσεις κίτρινης ή πρασινοκίτρινης χροιάς τότε σε μεγάλη πιθανότητα η επιπεφυκίτιδα αυτή είναι λοιμώδης. Αντίθετα, όταν οι εκκρίσεις είναι λίγες και άσπρης απόχρωσης τότε είναι πιθανότερο η επιπεφυκίτιδα να είναι μη λοιμώδης.

Ποιά είναι τα αίτια της επιπεφυκίτιδας?

Τα αίτια είναι λοιμώδη ή αλλεργικά. Στα λοιμώδη έχουμε δυο κατηγορίες, τις μικροβιακές  λοιμώξεις και τις ιογενείς λοιμώξεις.

 

 Η μικροβιακή επιπεφυκίτιδα προκαλείται από τον σταφυλόκοκκο ή τον στρεπτόκοκκο.  Το μάτι είναι κόκκινο και έχει κίτρινες ή πράσινες εκκρίσεις (τσίμπλες). Μεταδίδεται εύκολα.

 

Η ιογενής επιπεφυκίτιδα μπορεί να προκληθεί από τον ιό της γρίππης ή τον ιό του κοινού κρυολογήματος, και μπορεί να συνοδεύεται από πονόλαιμο και συνάχι.

 

Άλλη αιτία ιογενούς επιπεφυκίτιδας είναι ο αδενοιός, και σε αυτήν την περίπτωση η εικόνα μπορεί να είναι πολύ έντονη, με πολύ πρησμένα βλέφαρα, υδαρείς και κολλώδεις εκκρίσεις, δακρύρρροια, έντονη ερυθρότητα και πιθανές επιπλοκές όπως θόλωση όρασης και ξηροφθαλμία. Μεταδίδεται πολύ εύκολα και είναι επικίνδυνη, αφού διασπείρεται εύκολα από άνθρωπο σε άνθρωπο, κυρίως όσο υπάρχει δακρύρροια και εκκρίσεις, ειδικά με την επαφή (χειραψίες, χερούλια πόρτας, κουμπιά ασανσέρ, ποτήρια κλπ). Διαρκεί πολύ, ακόμα και 15 ημέρες, και χρειάζεται αναρρωτική άδεια, αφού η εργασία είναι εξαιρετικά δύσκολη και η πιθανότητα να κολλήσει ο/η ασθενής συναδέλφους ή πελάτες στο εργασιακό περιβάλλον είναι μεγάλη.

 

Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η ιογενής επιπεφυκίτιδα μπορεί να οφείλεται και στον κορωνοιό (corona virus) στα πλαίσια της νόσου Covid-19, χωρίς να είναι απαραίτητη η παρουσία πυρετού.

 

Η   αλλεργική επιπεφυκίτιδα μπορεί να είναι διαφορετικών τύπων:

  • Εποχιακή Αλλεργική Επιπεφυκίτιδα: είναι γνωστή σαν επιπεφυκίτιδα εκ χόρτου, αποτελεί το 50% των αλλεργικών επιπεφυκίτιδων και προκαλείται από αλλεργιογόνα, όπως η γύρη, που μεταφέρονται από τον αέρα.

 

Ασθενείς με εποχιακή αλλεργική επιπεφυκίτιδα παρουσιάζονται με κνησμό, ερυθρότητα, αίσθημα καύσους και δακρύρροια. Τα συμπτώματα μπορεί να είναι μόνο στα μάτια, αλλά μπορεί να υπάρχουν και στη μύτη και τον φάρυγγα. Η αλλεργική αυτή επιπεφυκίτιδα λέγεται εποχιακή, και συνήθως εκδηλώνεται κατά την άνοιξη. Οι ασθενείς είναι ευαίσθητοι στη γύρη των δέντρων και παρουσιάζουν υποτροπές.

 

  • Εαρινή Αλλεργική επιπεφυκίτιδα: αν και η νόσος μπορεί να είναι ενεργή καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, εντούτοις είναι πιο έντονη κατά τους πιο ζεστούς μήνες, δηλαδή μεταξύ Απριλίου και Αυγούστου. Είναι συνήθως υποτροπιάζουσα και προσβάλλει πιο συχνά τους άρρενες ηλικίας από 3 μέχρι 25 έτη με πιο συχνή αυτή κάτω των 10 ετών. Είναι πιο συχνή σε ξηρά και ζεστά κλίματα. Οι ασθενείς αυτοί έχουν γενικότερα αλλεργίες, ατοπικές δερματίτιδες και άσθμα, ενώ υπάρχουν αλλεργίες και στο οικογενειακό τους ιστορικό τους. Μετά από 2 έως 8 έτη ενεργού νόσου, η μεγαλύτερη πλειονότητα των ασθενών με εαρινή αλλεργική κερατοεπιπεφυκίτιδα παρουσιάζει αυτόματη ίαση. Τα συμπτώματά της είναι έντονος κνησμός, αίσθημα καύσους και ερυθρότητα, αίσθημα ξένου σώματος, λευκές παχιές νηματοειδείς εκκρίσεις και ενόχληση στο φως.

Χαρακτηριστικό των αλλεργικών τύπων επιπεφυκίτιδας είναι η ύπαρξη θηλών στο εσωτερικό (στον επιπεφυκότα) του άνω βλεφάρου, γι’ αυτό και είναι απαραίτητη η εξέταση από τον οφθαλμίατρο.

Ένα ουσιώδες στοιχείο κάθε χειρουργικής επέμβασης, ιδίως της κοσμητικής, είναι η παροχή επαρκούς χρόνου στον ασθενή για ενημέρωση.

Πως αντιμετωπίζεται η επιπεφυκίτιδα?

Η επιπεφυκίτιδα αντιμετωπίζεται ανάλογα με την περίπτωση με αντιβιοτικές σταγόνες αν πρόκειται για μικροβιακή επιπεφυκίτιδα ή με αντι-αλλεργικές σταγόνες αν πρόκειται για αλλεργική επιπεφυκίτιδα. Σε περίπτωση ιογενούς επιπεφυκίτιδας δεν βοηθάνε τα αντιβιοτικά κολλύρια, αφού θα πρέπει να κάνει τον κύκλο της, και θα πρέπει να παρακολουθείται στενά ο ασθενής για τον κίνδυνο επιπλοκών, όπως συμβαίνει συχνά από τον αδενοιό, οπότε σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να χορηγηθούν σταγόνες κορτικοστεροειδών για να αντιμετωπισθούν οι θολερότητες του κερατοειδούς και οι άλλες επιπλοκές. Τα τεχνητά δάκρυα επίσης βοηθούν αφού μία από τις επιπλοκές είναι και το σύνδρομο ξηρού οφθαλμού.

 

Ο Δρ Νικόλαος Τράκος ως Πρόεδρος της Διεθνούς Εταιρείας Δακρυολογίας και Ξηρού Οφθαλμού θα διαχειρισθεί με τον πιο εξειδικευμένο, έμπειρο και υπεύθυνο τρόπο την περίπτωσή σας.

 

Για τις αλλεργικές επιπεφυκίτιδες συνιστά τα εξής:

  • αποφύγετε το τρίψιμο των ματιών με τα χέρια
  • χρησιμοποιείτε καλής ποιότητας γυαλιά ηλίου για την προστασία της οφθαλμικής επιφάνειας από τα αλλεργιογόνα και την ενόχληση από το φως
  • προτιμάτε τα τεχνητά δάκρυα χωρίς συντηρητικά από το απλό νερό της βρύσης για την απομάκρυνση των αλλεργιογόνων από την οφθαλμική επιφάνεια
  • τοποθετείστε κρύες κομπρέσες πάνω στα κλειστά βλέφαρα, φροντίζοντας πάντοτε πιο μπροστά να έχετε πλύνει τα χέρια σας
  • απομακρύνετε άμεσα τους φακούς επαφής που λειτουργούν ως «σφουγγάρι», κατακρατώντας τα αλλεργιογόνα

 

Σε περίπτωση ενοχλημάτων κλείστε ραντεβού στο Οφθαλμολογικό Κέντρο Εye-Lid και ο Δρ Νικόλαος Τράκος θα κάνει το καλύτερο δυνατό.

Γιατί να επιλέξω τον Δρ. Τράκο;

Η συνεισφορά του Dr. Τράκου στον τομέα του πρόσθιου τμήματός του οφθαλμού και του καταρράκτη αλλά και των προβλημάτων της όρασης έχει αλλάξει τη ζωή πολλών ανθρώπων, βελτιώνοντας την όραση και την ποιότητα ζωής τους.

ΠΡΙΝ

ΜΕΤΑ

Επικοινωνήστε μαζί μας για τις ανάγκες φροντίδας των ματιών σας