Η ωχρά κηλίδα αποτελεί το κέντρο του αμφιβληστροειδή χιτώνα και είναι υπεύθυνη για την ευκρινή όραση.
Η επιωχρική μεμβράνη είναι μία πολύ λεπτή μεμβράνη που σχηματίζεται επάνω στην ωχρά κηλίδα του αμφιβληστροειδούς και εμφανίζεται περίπου στο 7% του πληθυσμού.
Με το πέρασμα της ηλικίας το ζελ του οφθαλμού, που λέγεται υαλοειδές συρικνώνεται και αποκολλάται από τον αμφιβληστροειδή. Συνήθως το υαλοειδές αποκολλάται χωρίς κάποιο πρόβλημα. Ορισμένες φορές όμως το υαλοειδές μπορεί να κολλήσει στον αμφιβληστροειδή. Δημιουργείται ουλώδης ιστός, με αποτέλεσμα την ανάπτυξη της μεμβράνης που δημιουργεί ρυτίδωση του αμφιβληστροειδούς και της ωχράς.
Η ηλικία είναι ο πιο συχνός παράγοντας. Άλλες αιτίες μπορεί να είναι κάποιο τραύμα ή εσωτερικό οίδημα του οφθαλμού.
Η δημιουργία της επιωχρικής μεμβράνης μπορεί σε άλλες περιπτώσεις να σχετίζεται με προηγηθείσες ενδοϋαλοειδικές αιμορραγίες ή φλεγμονές ή με προηγηθείσα ρωγμή ή/και αποκόλληση αμφιβληστροειδούς. Σε αρκετές περιπτώσεις όπου δεν υπάρχει εμφανής αιτία ονομάζεται ιδιοπαθής.
Όταν η επιωχρική μεμβράνη ασκεί έλξη και παραμορφώνει την ωχρά κηλίδα,
επηρεάζει την όραση σημαντικά και ιδίως στο διάβασμα. Επίσης προκαλεί μεταμορφοψίες, δηλαδή χαρακτηριστικές παραμορφώσεις γραμμών, που από ευθείες εμφανίζονται κυματιστές ή στρεβλωμένες.
Η αφαίρεσή της γίνεται μόνο χειρουργικά και συστήνεται όταν η όραση χειροτερεύει σημαντικά σε σημείο που επηρεάζει τη ποιότητα ζωής του ασθενούς. Η επέμβαση λέγεται υαλοειδεκτομή που γίνεται υπό τοπική ή ολική αναισθησία και περιλαμβάνει την αφαίρεση του ζελέ του ματιού και στη συνέχεια αφαίρεση της μεμβράνης από τον αμφιβληστροειδή. Το ζελέ που αφαιρέθηκε αντικαθίσταται από ειδικό αέριο που απορροφάται από μόνο του σε μερικές εβδομάδες.
Η συνεισφορά του Dr. Τράκου στον τομέα του πρόσθιου τμήματός του οφθαλμού και του καταρράκτη αλλά και των προβλημάτων της όρασης έχει αλλάξει τη ζωή πολλών ανθρώπων, βελτιώνοντας την όραση και την ποιότητα ζωής τους.
Επικοινωνήστε μαζί μας για τις ανάγκες φροντίδας των ματιών σας
Copyright © 2023, EyeLid