Οι όγκοι βλεφάρων μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμό, αιμορραγία, διατάραξη της φυσιολογικής ανατομίας του βλεφάρου με πτώση βλεφαρίδων και εξελκώσεις. Σε μεγαλύτερου μεγέθους όγκους μπορεί να παρατηρηθεί βλεφαρόπτωση στο άνω βλέφαρο και εκτρόπιο στο κάτω βλέφαρο.
Κάποιοι όγκοι εμφανίζονται λόγω υπερβολικής έκθεσης στην ηλιακή ακτινοβολία (π.χ. βασικοκυτταρικό καρκίνωμα). Η πτώση του ανοσοποιητικού συστήματος καθώς και κληρονομικοί παράγοντες, έχει δειχθεί ότι επίσης παίζουν κάποιο ρόλο στην εμφάνιση διαφόρων τύπων όγκων βλεφάρου.
Υπάρχουν οι καλοήθεις και κακοήθεις όγκοι.
Οι καλοήθεις όγκοι βλεφάρων μπορούν να διαγνωστούν εύκολα με την κλινική εξέταση από τον ειδικό. Σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, που η κλινική εικόνα δεν είναι ξεκάθαρη, συνιστάται βιοψία. Οι πιο συχνοί καλοήθεις όγκοι βλεφάρων είναι τα θηλώματα, τα ξανθελάσματα, οι κύστεις, οι σπίλοι και σπανιότερα όγκοι που προέρχονται από αγγεία (αιμαγγειώματα) ή νεύρα (νευροινώματα).
Οι καλοήθεις όγκοι αφαιρούνται όχι μόνο για αισθητικούς λόγους, αλλά και για λειτουργικούς, αφού μπορεί να δημιουργούν αστιγματισμό, θόλωση όρασης και περιορισμό του οπτικού πεδίου. Αν είναι θηλώματα μπορεί να πολλαπλασιάζονται, λόγω του ότι οφείλονται στον ιό HPV. Η αφαίρεσή των ευμεγέθων όγκων γίνεται χειρουργικά, και περιλαμβάνει απλή εκτομή και συρραφή στον ίδιο χρόνο. Όλοι οι όγκοι στέλνονται για βιοψία για να αποκλειστεί το ενδεχόμενο ενός μη τυπικού καρκινώματος. Αν είναι σχετικά μικρού μεγέθους μπορεί να αφαιρεθούν με Plasma. Η αποκατάσταση είναι πολύ γρήγορη.
Φαίνονται σαν ογκίδια ή επάρματα ή σαν μικρές διογκώσεις ή οζίδια ή σαν ένα σπυρί που είναι σκληρό.
Τα καρκινώματα του βλεφάρου βρίσκονται συνήθως στο κάτω βλέφαρο. Μπορούν όμως και να βρεθούν στο όριο του βλεφάρου, στις γωνίες, κοντά στα φρύδια ή σπάνια κοντά στον οφθαλμό πάνω στον επιπεφυκότα (τον διαφανή υμένα που επενδύει τον οφθαλμό ή το βλέφαρο).
Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί οι βλεφαρίδες να λείπουν ή να έχουν στρεβλωθεί.
Η καρκινωματώδης περιοχή μπορεί να έχει έλκος, να ματώσει ή να έχει κρούστα.
Η συνεισφορά του Dr. Τράκου στον τομέα του πρόσθιου τμήματός του οφθαλμού και του καταρράκτη αλλά και των προβλημάτων της όρασης έχει αλλάξει τη ζωή πολλών ανθρώπων, βελτιώνοντας την όραση και την ποιότητα ζωής τους.
Με κλινική εξέταση από τον ειδικό, που θα το εξετάσει στην ειδική οφθαλμολογική λυχνία με μικροσκόπιο και με λήψη δείγματος δέρματος- βιοψία, που θα γνωματεύσει εάν είναι καλοήθεια ή κακοήθεια και τί τύπος καρκινώματος είναι.
Υπάρχουν 4 τύποι συνήθως (βασικοκυτταρικό, ακανθοκυτταρικό, καρκίνωμα σμηγματογόνων αδένων και μελάνωμα – αναλυτικότερα βλέπε ερωτήσεις). Σε ποσοστό 80% των ασθενών είναι βασικοκυτταρικό καρκίνωμα, χαρακτηριστικό του οποίου είναι ότι δεν δίνει μεταστάσεις, άρα δεν πεθαίνει κανείς από αυτό, και υπό αυτήν την έννοια δεν πρέπει να φοβάσθε, αλλά μπορεί να καταστρέψει τους γύρω ιστούς και να δημιουργήσει λειτουργικά προβλήματα στη σύγκλειση των βλεφάρων και τον οφθαλμό, για αυτό και ο όγκος θα πρέπει να αφαιρείται, και το έλλειμμα να αποκαθίσταται.
Παρότι τα μεγαλύτερα σε έκταση καρκινώματα μπορούμε να τα δούμε με γυμνό μάτι, χρειάζεται μικροσκόπιο για να εντοπισθούν τα καρκινικά κύτταρα σε κυτταρικό επίπεδο. Ο μόνος τρόπος να προληφθεί η υποτροπή του καρκινώματος είναι να αφαιρεθούν όλα τα κύτταρα. Αλλιώς τα υπολειπόμενα καρκινικά κύτταρα θα αναπαραχθούν και θα αναπτυχθεί ξανά ο καρκίνος.
Ο Dr Νικόλαος Τράκος εφαρμόζει συγκεκριμένα πρωτόκολλα που έχουν τη μεγαλύτερη δυνατή επιτυχία και ακολουθούν παρακάτω:
Aφαιρείται το καρκίνωμα, και αφού βεβαιωθούμε με ταχεία βιοψία (frozen section control) ότι δεν έχουν μείνει καρκινικά κύτταρα πίσω, αποκαθίσταται το έλλειμμα του βλεφάρου ή του προσώπου με διαφορετικές τεχνικές ανάλογα με την έκταση του ελλείμματος.
Με την παλαιά τεχνική διάφοροι χειρουργοί “αφαιρούσαν” τον όγκο, έκλειναν το έλλειμμα, έραβαν, και ο ασθενής πήγαινε σπίτι του περιμένοντας το αποτέλεσμα . Το αποτέλεσμα έβγαινε μετά από μία εβδομάδα. Αν στην ιστολογική εξέταση φαινόταν ότι δεν είχαν αφαιρεθεί πλήρως τα καρκινικά κύτταρα ο ασθενής θα έπρεπε να ξαναμπεί στο χειρουργείο, με επιπλέον ταλαιπωρία. Aυτά τα φαινόμενα έχουν εξαλειφθεί με τη νέα τεχνική που εφαρμόζουμε.
Ο Dr Νικόλαος Τράκος προσφέρει ό,τι πιο μοντέρνο υπάρχει σε τεχνική αφαίρεσης και αποκατάστασης. Αφαιρείται ο όγκος, και ο ασθενής περιμένει σε δωμάτιο για 45 λεπτά περίπου το αποτέλεσμα της ταχείας βιοψίας, και εφόσον είναι καθαρά τα όρια του ελλείμματος του βλεφάρου, αποκαθίσταται το έλλειμμα. Εάν βρεθούν καρκινικά κύτταρα σε κάποια σημεία του μετά από την μικροσκοπική ανάλυση, αφαιρείται λίγος ιστός ακόμα, και αφού επιβεβαιωθεί η πλήρης αφαίρεση όλων των καρκινικών κυττάρων γίνεται η αποκατάσταση του ελλείματος.
Η τεχνική Mohs Micrographic Surgery είναι μία άλλη τεχνική που εφαρμόζεται σε περίπτωση που ο όγκος είναι κοντά σε σημαντικές δομές όπως τα δακρυικά σωληνάρια ή όταν επιθυμούμε την μικρότερη δυνατή θυσία ιστών.
Ο Dr Νικόλαος Τράκος μπορεί να αποκαταστήσει τα βλέφαρα και την ευρύτερη περιοφθάλμια περιοχή είτε με απλή εκτομή και συρραφή της τομής, είτε κινητοποιώντας γειτονικούς ιστούς (κρημνοί), είτε αξιοποιώντας ιστούς από άλλες περιοχές του σώματος (μοσχεύματα).
Τα αίτια ποικίλλουν και περιλαμβάνουν έκθεση σε ακτινοβολία και σπάνια μία γενετική νόσο που ονομάζεται σύνδρομο Muir-Torre’.
Όσον αφορά το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα και το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα, όταν ανιχνεύονται νωρίς, υπάρχει καλή πιθανότητα να αφαιρεθεί ο όγκος πλήρως, και να ελαττωθεί το ποσό του ιστού που χρειάζεται να αφαιρεθεί.
Επικοινωνήστε μαζί μας για τις ανάγκες φροντίδας των ματιών σας
Copyright © 2023, EyeLid