Ο κερατόκωνος είναι μια οφθαλμική κατάσταση στην οποία ο κερατοειδής, σταδιακά λεπταίνει, και παίρνει κωνικό σχήμα.
Η αιτιολογία του κερατόκωνου σχετίζεται σε μεγάλο βαθμό με την κληρονομικότητα, αλλά υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που μπορούν να οδηγήσουν στην εμφάνισή του, όπως χρόνιες αλλεργίες ή το Σύνδρομο Ξηρού Οφθαλμού, όπου ο ασθενής τρίβει τα μάτια του με αποτέλεσμα να αλλάζει την αρχιτεκτονική του κερατοειδούς.
Συνήθως εκδηλώνεται κατά την εφηβεία και προχωρά ως τα 35 όπου και σταθεροποιείται στις περισσότερες περιπτώσεις.
Η διάγνωση γίνεται κλινικά και επιβεβαιώνεται με απεικονιστικές μεθόδους, όπως η τοπογραφία του κερατοειδούς, όπου χαρτογραφείται ολόκληρος ο κερατοειδής, μετριέται το πάχος του και αποκαλύπτονται οι όποιες ανωμαλίες της αρχιτεκτονικής του.
Οι ασθενείς με κερατόκωνο εμφανίζουν σταδιακά μειούμενη όραση που δεν διορθώνεται με γυαλιά. Ο κερατόκωνος στις περισσότερες περιπτώσεις ξεκινά ως μυωπία που αλλάζει συνεχώς με αυξανόμενο και μεταβαλλόμενο αστιγματισμό. Οι μαλακοί φακοί επαφής βελτιώνουν την όραση στα αρχικά στάδια, όμως αυτό δεν είναι αρκετό. Σε αυτό το σταδιο οι ασθενείς εμφανίζουν παραμορφωμένη όραση, θολή όραση και φωτοφοβία (φωτοευαισθησία). αφού ο κερατόκωνος εξελίσσεται, και είναι απαραίτητη η χρήση σκληρών φακών επαφής.
Στα αρχικά στάδια εκδηλώνεται με προοδευτικώς εξελισσόμενο ανώμαλο αστιγματισμό, που προσωρινά μπορεί να διορθωθεί με γυαλιά. Στη συνέχεια η πάθηση μπορεί να συνοδεύεται από μέτρια αλλά και σοβαρή πτώση της οράσεως και τα γυαλιά δεν επαρκούν, οπότε χρειάζονται σκληροί φακοί επαφής. Οι κερατοειδικοί δακτύλιοι είναι μία παροδική λύση για τη σταθεροποίηση του σχήματος του κερατοειδούς. Με αυτή τη μέθοδο τοποθετούνται μικρά συνθετικά τμήματα δακτυλίου στην περιφέρεια του κερατοειδούς οδηγώντας στην επιπέδωσή του.
Στα προχωρημένα στάδια του κερατόκωνου μπορεί να χρειασθεί μεταμόσχευση κερατοειδούς. H μέθοδος που προτείνουμε και που μπορεί να ανακόψει την πορεία εξέλιξης της νόσου, είναι το cross-linking, η διασύνδεση του κολλαγόνου. Σε αυτή τη μέθοδο εφαρμόζεται τοπικά στον κερατοειδή ειδικό διάλυμα ριβοφλαβίνης και στη συνέχεια υπεριώδης ακτινοβολία UV-A για περίπου 30 λεπτά. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία νέων δεσμών ανάμεσα στις ίνες κολλαγόνου του κερατοειδούς, με αποτέλεσμα την σταθεροποίηση ή και μικρή υποστροφή της νόσου και την αύξηση της αντοχής του κερατοειδούς.
Το Cross – Linking είναι η σύγχρονη μέθοδος για την αντιμετώπιση της εκτασίας του κερατοειδή, η οποία παρατηρείται σε παθήσεις όπως ο κερατόκωνος και σε σπάνιες περιπτώσεις μετά από διαθλαστικές επεμβάσεις.
Η αναστολή της εξέλιξης του κερατόκωνου μειώνει σημαντικά τις μελλοντικές πιθανότητες για Μεταμόσχευση Κερατοειδούς.
Η επέμβαση είναι εντελώς ανώδυνη, διαρκεί 1 ώρα στο κάθε μάτι και γίνεται με την ενστάλαξη τοπικού αναισθητικού κολλυρίου.
Εδώ και πολλά χρόνια γίνονται έρευνες για τη δημιουργία βιοσυνθετικού κερατοειδούς με την χρήση βλαστοκυττάρων. Δεν έχει ξεκινήσει να εφαρμόζεται ακόμα σε ασθενείς, όμως ελπίζουμε ότι είμαστε κοντά στην επιτυχία και θα είμαστε από τους πρώτους που θα το γνωστοποιήσουμε, γι αυτό και καλό είναι να σας έχουμε στο πρόγραμμα παρακολούθησης.
Οι σταγόνες που χρησιμοποιείτε περιέχουν ουσίες που είναι βλαβερές για τα μάτια σας, όπως τοξικά συντηρητικά και αγγειοσυσπαστικές ουσίες. Οι σταγόνες αυτές δίνουν ένα προσωρινό αποτέλεσμα, αλλά βλάπτουν τον κερατοειδή και την οφθαλμική επιφάνεια με ύπουλο τρόπο, δημιουργώντας έναν φαύλο κύκλο εξάρτησης και χρόνιας φλεγμονής. Θα πρέπει να σταματήσετε την χρήση αυτών των επικίνδυνων κολλυρίων και να σας εξετάσουμε. Η λύση λοιπόν είναι να σας βγάλουμε από αυτόν τον φαύλο κύκλο, με τη σταδιοποίηση της φλεγμονής που έχετε και την χορήγηση ειδικών σταγόνων κατάλληλων για εσάς. Η ερυθρότητα σε χρήστες σκληρικών φακών μπορεί να είναι σημάδι αλλεργίας. Συχνά είναι εκδήλωση του συνδρόμου ξηρού οφθαλμού. Μπορεί επίσης να μην έχετε καλή ανοχή του φακού, οπότε θα κάνουμε καθάρισμα του φακού, ή θα προτείνουμε άλλο υλικό φακού ή ένα νέο υγρό προστασίας των φακών.
Η συνεισφορά του Dr. Τράκου στον τομέα του πρόσθιου τμήματός του οφθαλμού και του καταρράκτη αλλά και των προβλημάτων της όρασης έχει αλλάξει τη ζωή πολλών ανθρώπων, βελτιώνοντας την όραση και την ποιότητα ζωής τους.
Δεδομένου ότι η μητέρα σας είχε κερατόκωνο, έχετε και εσείς πιθανότητα ανάπτυξης κερατόκωνου ή εμφάνισης λέπτυνσης του κερατοειδούς μετά από επέμβαση Laser, αφού υπάρχει κληρονομική συσχέτιση σε επίπεδο DNA. Μπορεί να μην έχετε συμπτώματα, αλλά η τοπογραφία του κερατοειδούς μπορεί να διαγνώσει τη νόσο σε αρχικά στάδια ή να ανιχνεύσει πιθανή προδιάθεση.
Για να έχετε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα σε μία επέμβαση Cross–Linking για κερατόκωνο θα πρέπει να συνδυασθεί η 20ετής εμπειρία του Dr Νικολάου Τράκου με την καλύτερη δυνατή τεχνολογία. Όσο πιο τελειοποιημένη είναι η μέθοδος και πιο σύγχρονη η τεχνολογία, τόσο καλύτερο θα είναι το αποτέλεσμα.
Ο Δρ Νικόλαος Τράκος κάνει τις επεμβάσεις Λέιζερ για μυωπία και αστιγματισμό με το μηχάνημα SCHWIND AMARIS 1050RS και διασύνδεσης κολλαγόνου με ένα μηχάνημα μοναδικό, το Avedro KXL Mosaic, το πρώτο που εγκαταστάθηκε στην Ευρώπη. Το Mosaic μας επιτρέπει να κάνουμε ακριβή, τοπογραφικά καθοδηγούμενη, διασύνδεση κολλαγόνου, αυξάνοντας την ένταση της UVA ακτινοβολίας, μειώνοντας ταυτόχρονα τον χρόνο έκθεσης, διατηρώντας έτσι τη συνολική ενέργεια που πρέπει να δεχτεί το μάτι για τη διαδικασία της διασύνδεσης κολλαγόνου (accelarated cross–linking).
Αυτή η μοναδική τεχνολογία προσφέρει:
Το Avedro KXL Mosaic μας παρέχει τη δυνατότητα εξατομικευμένης, εκτός της συμβατικής, διασύνδεσης κολλαγόνου για τη μεγαλύτερη δυνατή βελτίωση της όρασης του κερατοκωνικού ασθενή καθώς και της διόρθωσης χαμηλών αμετρωπιών (1 έως 2,5 βαθμούς) χωρίς τομές και αφαίρεση ιστού.
Επικοινωνήστε μαζί μας για τις ανάγκες φροντίδας των ματιών σας
Copyright © 2023, EyeLid