Κεντρική Ορώδης Χοριοαμφιβληστροειδοπάθεια (ΚΟΧΑ – Central Serous Chorioretinopathy)
Η Κεντρική Ορώδης Χοριοαμφιβληστροειδοπάθεια (ΚΟΧΑ – Central Serous Chorioretinopathy) είναι μια πάθηση της ωχράς κηλίδας (κεντρικό τμήμα του αμφιβληστροειδή, υπεύθυνη για την ευκρινή όραση). Η νόσος εμφανίζεται πιο συχνά σε άντρες παρά σε γυναίκες και συγκεκριμένα σε ηλικίες από 22 έως 50. Η ακριβής αιτία που προκαλεί την πάθηση δεν είναι απόλυτα διευκρινισμένη. Λέγεται πως το έντονο άγχος (stress) είναι από τις κύριες αιτίες πρόκλησης του προβλήματος. Οφείλεται σε ρήξεις των συνδέσμων μεταξύ των κυττάρων του μελάγχρου επιθηλίου (στρώμα της χρωστικής του αμφιβληστροειδούς). Υγρό από το στρώμα των αιμοφόρων αγγείων, δηλαδή του χοριοειδούς χιτώνα που βρίσκεται κάτω από τον αμφιβληστροειδή, περνά μέσα από τις ρωγμές, σχηματίζοντας έτσι μια μικρή αποκόλληση αμφιβληστροειδούς κάτω από την ωχρά. Στις περισσότερες των περιπτώσεων χαρακτηρίζεται ως μια καλοήθης πάθηση και σε μεγάλο ποσοστό αυτοϊάται (περιορίζεται χωρίς θεραπεία αφού το συγκεντρωμένο ορώδες υγρό υποχωρεί).
Η Κεντρική Ορώδης Χοριοαμφιβληστροειδοπάθεια (ή χοριοειδική αμφιβληστροειδοπάθεια) συνήθως προκαλεί μια θόλωση της κεντρικής όρασης του οφθαλμού (ή ένα κεντρικό τυφλό σημείο στο οπτικό πεδίο). Ο ασθενής μπορεί να παραπονιέται επίσης για παραμορφωμένη όραση (μεταμορφοψία) ή ακόμα και για ‘ξεθωριαμένη’ χρωματική αντίληψη.
Ένας πλήρης οφθαλμολογικός έλεγχος θεωρείται απαραίτητος. Ο έλεγχος περιλαμβάνει την τεχνική της βυθοσκόπησης (μετά από μυδρίαση), όπου και παρατηρείται συλλογή υγρού κάτω από την ωχρά κηλίδα. Οι εξετάσεις οπτικής τομογραφίας συνοχής OCT & αγγειογραφίας χαρίζουν μια λεπτομερή χαρτογράφηση της ‘ύποπτης’ περιοχής για χρήσιμα συμπεράσματα σχετικά με την παρακολούθηση και την εξέλιξη της νόσου.
Η Κεντρική Ορώδης Χοριοαμφιβληστροειδοπάθεια τις περισσότερες φορές (γύρω στο 94% των ασθενών) δεν χρειάζεται θεραπεία, αφού όπως τονίστηκε αυτοπεριορίζεται (υποστρέφει). Θεραπευτική παρέμβαση αποφασίζεται μόνο όταν η Κεντρική Ορώδης Χοριοαμφιβληστροειδοπάθεια δεν περιοριστεί μέσα σε ένα διάστημα περίπου τριών μηνών. Μια μεγάλης ασφάλειας θεραπευτική προσέγγιση είναι η εφαρμογή ‘ψυχρού’ laser φωτοδυναμικής θεραπείας PDT
Θερμικό’ laser (χαμηλής έντασης) με την τεχνική της φωτοπηξίας (photocoagulation therapy) εφαρμόζουμε όταν από τα φλουοροαγγειογραφικά ευρήματα διαπιστώνεται ότι τα σημεία διαρροής υγρού βρίσκονται μακριά από την κεντρική περιοχή της ωχράς, επομένως εκείνα είναι σε θέση να ‘σφραγιστούν’. Αρκετές φορές προτείνεται λήψη ακεταζολαμίδης για να επιταχυνθεί η απορρόφηση του υπαμφιβληστροειδικού υγρού.
‘Θερμικό’ laser (χαμηλής έντασης) με την τεχνική της φωτοπηξίας photocoagulation therapy εφαρμόζουμε όταν από τα φλουοροαγγειογραφικά ευρήματα διαπιστώνεται ότι τα σημεία διαρροής υγρού βρίσκονται μακριά από την κεντρική περιοχή της ωχράς, επομένως εκείνα είναι σε θέση να ‘σφραγιστούν’.
Αρκετές φορές προτείνεται λήψη ακεταζολαμίδης για να επιταχυνθεί η απορρόφηση του υπαμφιβληστροειδικού υγρού.
Η συνεισφορά του Dr. Τράκου στον τομέα του πρόσθιου τμήματός του οφθαλμού και του καταρράκτη αλλά και των προβλημάτων της όρασης έχει αλλάξει τη ζωή πολλών ανθρώπων, βελτιώνοντας την όραση και την ποιότητα ζωής τους.
Επικοινωνήστε μαζί μας για τις ανάγκες φροντίδας των ματιών σας
Copyright © 2023, EyeLid