facebook twitter-X youtube
icon-arrow-back Επιστροφή
Αρχική Ξηροφθαλμία

Ξηροφθαλμία

H Ξηροφθαλμία ή Nόσος  Ξηρού Οφθαλμού είναι η πιο συχνή οφθαλμολογική νόσος και προσβάλλει το 15-50% του πληθυσμού. Το ίδιο το Σύνδρομο του Ξηρού Οφθαλμού θεωρείται Φλεγμονή.

Τα τελευταία χρόνια λόγω του τρόπου ζωής με την αυξημένη έκθεση των ματιών μας στις οθόνες, σε υπολογιστές, τάμπλετ και κινητά, αλλά και στην κλιματική αλλαγή με τις υψηλές θερμοκρασίες και την χρήση  air-condition, η Νόσος του Ξηρού Οφθαλμού προσβάλλει όλο και μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού.

Είναι σημαντικό να σας εξετάσει ο Δρ Νικόλαος Τράκος, ο οποίος με την εμπειρία και την εξειδίκευση του, αλλά και ως Πρόεδρος της Διεθνούς Εταιρείας Δακρυολογίας & Ξηρού Οφθαλμού, θα σταδιοποιήσει την νόσο και θα σας δώσει την κατάλληλη θεραπεία.

Τί είναι η Ξηροφθαλμία?

Η ξηροφθαλμία είναι μία πολυπαραγοντική νόσος, που οφείλεται είτε στην χαμηλή παραγωγή δακρύων από τους δακρυικούς αδένες, είτε στην υπερβολική εξάτμιση των δακρύων, είτε και στα δύο, με αποτέλεσμα την διαταραχή της δακρυικής στοιβάδος και την φλεγμονή.

Ποια είναι τα συμπτώματα της Νόσου Ξηρού Οφθαλμού?

Εκδηλώνεται με κόπωση στα μάτια, αίσθημα ξένου σώματος, θόλωση όρασης, κνησμό, αίσθημα καύσους, τσούξιμο  και κατά παράδοξο τρόπο ορισμένες φορές με δακρύρροια. Επίσης, οι ασθενείς ενοχλούνται από τα έντονα φώτα. Αν το αμελήσετε μπορεί να οδηγήσει σε κερατίτιδα, μια φλεγμονή του κερατοειδή και να μετατραπεί σε χρόνιο πρόβλημα ή να μεταπέσει σε σοβαρότερου βαθμού στάδιο. Για αυτό και είναι σημαντικό να την αντιμετωπίζουμε με τον πιο σωστό τρόπο, και όχι απλά να παίρνουμε οποιεσδήποτε σταγόνες από το φαρμακείο και να λέμε «ε, άστο θα περάσει»

Ένα ουσιώδες στοιχείο κάθε χειρουργικής επέμβασης, ιδίως της κοσμητικής, είναι η παροχή επαρκούς χρόνου στον ασθενή για ενημέρωση.

Ποιά είναι τα αίτια της Νόσου Ξηρού Οφθαλμού?

Λήψη φαρμάκων: Τα αντιισταμινικά για αλλεργίες, τα αντικαταθλιπτικά, ορισμένα αντιυπερτασικά, τα αντιπαρκινσονικά, τα αντιγλαυκωματικά κολλύρια, η ισοτρετινοΐνη για τη θεραπεία έντονης ακμής μπορούν να προκαλέσουν ξηροφθαλμία. Δύο ακόμη πιθανοί «ένοχοι» είναι τα αντισυλληπτικά και η ορμονική θεραπεία.
Χρήση Η/Υ και TV: Όταν δουλεύουμε μπροστά στον υπολογιστή ή βλέπουμε τηλεόραση, η συχνότητα με την οποία ανοιγοκλείνουμε τα μάτια ελαττώνεται, με αποτέλεσμα να προκαλείται αυξημένη εξάτμιση δακρύων και κατά συνέπεια ξηροφθαλμία.
Παθήσεις: στα αυτοάνοσα νοσήματα τα αντισώματα του οργανισμού προσβάλλουν τον δακρυικό αδένα, με αποτέλεσμα μειωμένη παραγωγή δακρύων.

 

Ενδεικτικά αυτοάνοσων νόσων θα αναφέρουμε το σύνδρομο Sjogren και την ρευματοειδής αρθρίτιδα. Αλλα αίτια είναι τα εγκαύματα του κερατοειδούς και βλεφάρων από χημικές ουσίες  Σε περιπτώσεις βλεφαρίτιδας, επίσης τα δάκρυα εξατμίζονται ευκολότερα. 


Ακόμη, είναι συχνή σε:
– Χρήστες φακών επαφής.
– Άτομα με ρευματολογικά νοσήματα.
– Μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες.
– Ηλικιωμένους.

Γιατί να επιλέξω τον Δρ. Τράκο;

Η συνεισφορά του Dr. Τράκου στον τομέα του πρόσθιου τμήματός του οφθαλμού και του καταρράκτη αλλά και των προβλημάτων της όρασης έχει αλλάξει τη ζωή πολλών ανθρώπων, βελτιώνοντας την όραση και την ποιότητα ζωής τους.

Πως αντιμετωπίζεται?

Αν λαμβάνετε κάποιο από τα προαναφερόμενα φάρμακα, ρωτήστε μας σε περίπτωση που έχετε συμπτώματα ξηροφθαλμίας μήπως προκαλούνται από αυτά.
Όσο δουλεύετε στον υπολογιστή, προσπαθήστε να έχετε τα μάτια σας ψηλότερα από τη θέση της οθόνης: Όταν κοιτάμε με μια μικρή κλίση προς τα κάτω, το άνοιγμα των βλεφάρων και η επιφάνεια εξάτμισης των δακρύων είναι ελαφρώς μικρότερα.
Σε ήπιες καταστάσεις μπορεί να βοηθήσουν οι σταγόνες τεχνητών δακρύων.

Δεν είναι όμως όλες οι σταγόνες ίδιες και κάθε ασθενής μπορεί ανάλογα με το στάδιο της φλεγμονής που λέγεται ξηροφθαλμία να χρειάζεται διαφορετικές σταγόνες από κάποιον άλλον ασθενή που επίσης έχει ξηροφθαλμία.

Η χρήση αντιφλεγμονωδών σταγόνων, όπως οι σταγόνες κορτιζόνης τοπικής χρήσης χωρίς παρενέργειες ή η κυκλοσπορίνη, μπορεί να συμπληρώσουν την αγωγή.
Τέλος τα Ω-3 λιπαρά οξέα λόγω της αντιφλεγμονώδους δράσης τους βοηθάνε.

Επεμβατικές λύσεις.


Για την Ξηροφθαλμία σοβαρού βαθμού, μπορεί να βοηθήσει η τοποθέτηση μικροσκοπικών ενθεμάτων απόφραξης στα δακρυικά σημεία (plugs). Ετσι τα λιγοστά δάκρυα δεν χάνονται μέσα από τον δακρυικό πόρο, αλλά συγκρατούνται στην επιφάνεια του οφθαλμού για να βοηθήσουν στην ενυδάτωσή του. Η επέμβαση γίνεται στο ιατρείο, διαρκεί λίγα δευτερόλεπτα και είναι ανώδυνη.

 

Γι αυτό είναι σημαντικό να σας εξετάσει ο Δρ Νικόλαος Τράκος που ως Πρόεδρος της Διεθνούς Εταιρείας Δακρυολογίας & Ξηρού Οφθαλμού θα σταδιοποιήσει την νόσο και θα σας δώσει την κατάλληλη θεραπεία.

ΠΡΙΝ

ΜΕΤΑ

Επικοινωνήστε μαζί μας για τις ανάγκες φροντίδας των ματιών σας