Η πάρεση του προσωπικού νεύρου είναι η παράλυση μέρους του προσώπου. Η παράλυση του προσώπου προκαλείται όταν δεν λειτουργεί το προσωπικό νεύρο, που ελέγχει τους μυς, ειδικά αυτούς γύρω από τον οφθαλμό και το στόμα.
Το προσωπικό νεύρο ξεκινά από τον εγκέφαλο και φθάνει έως τους μυς του προσώπου που δημιουργούν τις εκφράσεις του προσώπου. Ελέγχει τους μυς που σηκώνουν τα φρύδια, τους μυς που κλείνουν τα βλέφαρα, τους μυς στα μάγουλα και τους μυς γύρω από το στόμα.
Η πιο συχνή μορφή παράλυσης του προσωπικού νεύρου είναι η ιδιοπαθής (ή αλλιώς παράλυση του Bell) όπου η αιτιολογία είναι άγνωστη. Μπορεί βεβαίως να εμφανισθεί κατά την γέννηση, οπότε λέγεται επίκτητη, Άλλες αιτίες είναι οι ιογενείς λοιμώξεις (π.χ. έρπης), οι όγκοι που πιέζουν και κάνουν βλάβη στο προσωπικό νεύρο, όπως όγκοι εγκεφάλου ή όγκος στην παρωτίδα, τραύματα, κατάγματα της βάσης του κρανίου, χειρουργεία και σοβαρές λοιμώξεις όπως η μηνιγγίτιδα.
Υπάρχουν κι άλλα αίτια γι αυτό συνιστούμε ενδελεχή εκτίμηση.
Υπολογίζεται ότι προσβάλλει 10-30 άτομα ανά 100.000 πληθυσμού
Η πάρεση του προσωπικού συνήθως επηρεάζει το μισό πρόσωπο, με αποτέλεσμα να πέφτει το φρύδι και η γωνία του στόματος, ενώ το μάτι δεν μπορεί να κλείσει καλά και παραμένει ανοιχτό στον ύπνο, κάτι που λέγεται λαγόφθαλμος. Το άνω βλέφαρο μπορεί να έχει σηκωθεί λίγο ψηλότερα και το κάτω βλέφαρο να έχει κρεμάσει γυρίζοντας προς τα έξω (εκτρόπιο), με αποτέλεσμα να δακρύζει ο ασθενής και να εκτίθεται ο κερατοειδής με συνέπεια την ξηροφθαλμία ή το έλκος κερατοειδούς. Ετσι το μάτι είναι κόκκινο και η όραση γίνεται θολή.
Οι ασθενείς με πάρεση του προσωπικού νεύρου δεν μπορούν να σφυρίξουν, το χαμόγελο είναι στραβό και οι ρυτίδες του μετώπου δεν μπορούν να σχηματισθούν. Ουσιαστικά το μισό πρόσωπο πέφτει και αυτό μπορεί να διαρκέσει μήνες και χρόνια.
Σε ορισμένες περιπτώσεις πάρεσης του προσωπικού νεύρου μπορεί να προσβάλλεται και το δακρυικό νεύρο, οπότε μπορεί να έχουμε ακόμα μεγαλύτερη ξηροφθαλμία.
Σε άλλες περιπτώσεις, μπορεί να συνυπάρχει προσβολή και άλλου νεύρου που ελέγχει την αισθητικότητα (τρίδυμο νεύρο), όπως σε έναν καλοήθη όγκο του εγκεφάλου (ακουστικό νευρίνωμα) , οπότε παρατηρείται και ελάττωση της αισθητικότητας του κερατοειδούς με αποτέλεσμα οι ασθενείς να μην καταλαβαίνουν την ξηροφθαλμία, ξένα σώματα ή τραυματισμούς στην επιφάνεια του οφθαλμού, καθιστώντας τους ευάλωτους στην ανάπτυξη έλκους κερατοειδούς και σοβαρής προσβολής της όρασης.
Άλλο σύμπτωμα της πάρεσης του προσωπικού νεύρου είναι τα δάκρυα όταν ο ασθενής τρώει. Τα λεγόμενα κροκοδείλια δάκρυα εμφανίζονται κατά την μάσηση, επειδή το προσωπικό νεύρο προσπαθεί να αναγεννηθεί, αλλά παίρνει λάθος δρόμο προς τον δακρυικό αδένα συνδέοντάς τον με τους μασητήρες μυς της γνάθου. Κατά την λάθος αναγέννηση των ινών του προσωπικού νεύρου μπορεί επίσης να μικραίνει το μάτι όταν γελάει ο ασθενής με πάρεση προσωπικού νεύρου.
Η αδυναμία ενός ατόμου να κλείσει εντελώς τα βλέφαρά του ονομάζεται λαγόφθαλμος, και όταν συμβαίνει στην διάρκεια του ύπνου, ονομάζεται νυκτερινός λαγόφθαλμος. Η ονομασία λαγόφθαλμος προέρχεται από τον μύθο, που ήθελε τους λαγούς να κοιμούνται με ανοικτά μάτια και ο οποίος έχει τις ρίζες του στην αρχαιότητα.
Ο νυκτερινός λαγόφθαλμος παρατηρείται σε σημαντικό ποσοστό του γενικού πληθυσμού, στο 5%, μπορεί όμως να υποκρύπτει κάποια πάθηση όπως η πάρεση του προσωπικού νεύρου.
Στην πάρεση, το προσωπικό νεύρο έχει παραλύσει με αποτέλεσμα
ο σφιγκτήρας μυς του οφθαλμού, να μην μπορεί κάνει σύσπαση, και επομένως δεν μπορούν να κλείσουν τα βλέφαρα είτε εκούσια είτε ακούσια, και έτσι έχουμε τον λαγόφθαλμο.
Η διάγνωση γίνεται με κλινική εξέταση. Συμπληρωματικά γίνονται εξετάσεις αίματος και ακτινοδιαγνωστικές εξετάσεις όπως αξονική ή/και μαγνητική εγκεφάλου και σπανιότερα ηλεκτρομυογράφημα.
Καταρχήν γίνεται εκτίμηση της σοβαρότητας της νόσου. Χρησιμοποιείται το πιο σύγχρονο σύστημα αξιολόγησης από τον Δρ Νικόλαο Τράκο.
Η θεραπεία εξαρτάται από την υποκείμενη αιτία. Σε περιπτώσεις ερπητικής προσβολής του προσωπικού νεύρου χορηγούνται κορτικοστεροειδή και αντιϊκά φάρμακα από το στόμα.
Το πιο σημαντικό είναι να αντιμετωπισθεί κάθε ένα από τα προβλήματα που προκύπτουν από την πάρεση του προσωπικού νεύρου. Το πιο επικίνδυνο είναι ο λαγόφθαλμος.
Ο λαγόφθαλμος δεν είναι μόνο το να μένει ανοιχτός ο οφθαλμός κατά τον ύπνο, ή κατά το ακούσιο ή ακούσιο κλείσιμο των βλεφάρων του οφθαλμού, αλλά αφορά και τον βλεφαρισμό, κάτι που αγνοείται παραδοσιακά από τους ιατρούς.
Η αντιμετώπιση του λαγόφθαλμου έχει ως αποτέλεσμα την βελτίωση της αισθητικής του ασθενούς με πάρεση προσωπικού νεύρου, την καλύτερη προστασία του κερατοειδούς, την ελάττωση των πιθανοτήτων ο κερατοειδής να πάθει έλκος, απόστημα και διάτρηση και την ελάττωση του πόνου που προκαλείται από την ξηροφθαλμία.
Στις περιπτώσεις λαγόφθαλμου, όπου ο ασθενής δεν μπορεί να κλείσει το μάτι του, χορηγούνται ενυδατικές σταγόνες τελευταίας τεχνολογίας από υαλουρονικό κατά την διάρκεια της ημέρας και οφθαλμική αλοιφή προ ύπνου και κατά την διάρκεια της ημέρας για να αντιμετωπισθεί η ξηροφθαλμία της οφθαλμικής επιφάνειας και να ελαττωθούν οι πιθανότητες έλκους του κερατοειδούς. Σε περιπτώσεις προσβολής και του αισθητικού νεύρου όπου η ξηροφθαλμία είναι πιο έντονη ο Δρ Νικόλαος Τράκος προτείνει την ένθεση βυσμάτων απόφραξης των δακρυικών σωληναρίων που βοηθούν ιδιαίτερα.
Ο Δρ Νικόλαος Τράκος προτείνει την χρήση ειδικών προστατευτικών γυαλιών για κάθε έναν με αδυναμία του προσωπικού νεύρου και ατελές κλείσιμο βλεφαρων. Εδώ μπορείτε να βρείτε έναν σύνδεσμο moisture chamber glasses.
Ο Δρ Νικόλαος Τράκος συμβουλεύει την χρήση νεφελοποιητών αέρα (air humidifiers) για το σπίτι και την δουλειά.
Είναι επίσης σημαντικό να τεντώνεται το δέρμα του άνω και κάτω βλεφάρου με μασάζ στο βλέφαρο από τον ίδιο τον ασθενή αμέσα μετά την εμφάνιση της πάρεσης του προσωπικού νεύρου.
Επειδή οι ασθενείς με πάρεση του προσωπικού νεύρου πάσχουν συχνότερα από δυσλειτουργία των μειμπομιανών αδένων του βλεφάρου, είναι πολύ σημαντικό να εφαρμόζουν θερμές κομπρέσες καθημερινά.
Κατι που μπορεί να βοηθήσει είναι η μάσκα για τον ύπνο (contoured night mask) για να προστατεύεται ο κερατοειδής κατά την διάρκεια της νύχτας.
Είναι σημαντικό να εγκατασταθεί στο κομπιούτερ ένα πρόγραμμα υπενθύμισης βλεφαρισμού (“blinker reminder”), ώστε να υπενθυμίζει το ανοιγοκλείσιμο των βλεφάρων. Για ένα πιο εξελιγμένο εργαλείο που θα βοηθήσει την μακροπρόθεσμη ανάπτυξη καλύτερων συνηθειών, που σχετίζονται με τον βλεφαρισμό (και καλύτερων συνηθειών που σχετίζονται με τον ηλεκτρονικό υπολογιστή), δοκιμάστε το WorkRave.
Η συνεισφορά του Dr. Τράκου στον τομέα του πρόσθιου τμήματός του οφθαλμού και του καταρράκτη αλλά και των προβλημάτων της όρασης έχει αλλάξει τη ζωή πολλών ανθρώπων, βελτιώνοντας την όραση και την ποιότητα ζωής τους.
Παρότι πολλοί ιατροί συνιστούν στον ασθενή να περιμένει 9 μήνες, ο Δρ Νικόλαος Τράκος συνιστά στους ασθενείς την χειρουργική αντιμετώπιση στους 3 μήνες ή και νωρίτερα ανάλογα με την περίπτωση. Για παράδειγμα αν έχει κοπεί το προσωπικό νεύρο ή έχει υποστεί μη αναστρέψιμη βλάβη και είναι σοβαρού βαθμού η πάρεση του προσωπικού νεύρου με επαπειλούμενη σοβαρή βλάβη του κερατοειδούς, ο Δρ Νικόλαος Τράκος προτείνει την ταχύτερη δυνατή χειρουργική αποκατάσταση ώστε να προστατευθεί ο ασθενής και να υπάρξει η καλύτερη δυνατή αισθητική και λειτουργική αποκατάσταση.
Η αντιμετώπιση συχνά γίνεται κατά στάδια. Αυτό είναι πολύ σημαντικό αφού οι ασθενείς με ήπιου βαθμού πάρεση προσωπικού νεύρου χρειάζονται πιο απλές επεμβάσεις, ενώ αυτοί με σοβαρού βαθμού πάρεση προσωπικού χρειάζονται πιο πολύπλοκες επεμβάσεις βλεφάρων.
Η έκθεση του κερατοειδούς μπορεί να αντιμετωπισθεί χειρουργικά εάν αποτύχουν τα συντηρητικά μέτρα.
Ο σκοπός της χειρουργικής αντιμετώπισης είναι
Ανάλογα με την σοβαρότητα της πάρεσης του προσωπικού νεύρου, όταν η υγεία του ματιού απειλείται λόγω αδυναμίας σύγκλεισης των βλεφάρων ή όταν ο ασθενής επιδιώκει βελτίωση της εικόνας του υπάρχει η δυνατότητα διαφόρων χειρουργικών επεμβάσεων.
Οι εγχύσεις με υαλουρονικό μπορεί να δώσουν τον χαμένο όγκο και την κατάλληλη υποστήριξη στην περιοχή του άνω βλεφάρου και οφρύος, αλλά και στο μέσο πρόσωπο στην περιοχή του ζυγωματικού.
Σε κάποιους ασθενείς με έλκος κερατοειδούς λόγω πάρεσης προσωπικού, το μάτι πονάει και γίνεται πολύ κόκκινο. Οι σταγόνες από υαλουρονικό μπορεί να μην βοηθάνε να βελτιωθεί αυτή η κατάσταση και, και γι αυτό χρειάζεται να κατέβει το άνω βλέφαρο προσωρινά μέχρι να επουλωθεί το έλκος. Αυτό επιτυγχάνεται με την κατάλληλη δόση Botox, το οποίο εγχύεται με ειδική τεχνική.
Το Botox μπορεί επίσης να εγχυθεί ανώδυνα στον δακρυικό αδένα για την αντιμετώπιση της δακρύρροιας κατά την μάσηση, δηλαδή των κροκοδείλιων δακρύων, αλλά και για να αντιμετωπισθούν τα τικ που συμβαίνουν κατά την αναγέννηση του προσωπικού νεύρου που συμβαίνει σε λάθος κατεύθυνση.
Ο Δρ Νικόλαος Τράκος έχει αναπτύξει διαχρονική εμπειρία στην Αποκατάσταση της Πάρεσης του Προσωπικού Νεύρου ως Fellow σε εξειδικευμένα κέντρα όπως το Mooorfields Eye Hospital, το Queen Victoria Hospital, στην Mayo Clinic και το UCLA, ως Instructor στην εκπαίδευση χειρουργών οφθαλμιάτρων και οφθαλμοπλαστικών χειρουργών στην Αμερικάνικη Ακαδημίας Οφθαλμολογίας και ως Διευθυντής των αντίστοιχων Τμημάτων σε Νοσοκομεία όπως το Υγεία στην Αθήνα.
Αν χρειάζεσθε αντιμετώπιση της Πάρεσης του Προσωπικού Νεύρου μπορείτε να κλείσετε ραντεβού για εξέταση και εκτίμηση στο Οφθαλμολογικό κέντρο Εye-Lid του Δρ Νικολάου Τράκου.
Επικοινωνήστε μαζί μας για τις ανάγκες φροντίδας των ματιών σας
Copyright © 2023, EyeLid