Αν σκεφτούμε το μάτι σαν μπαλάκι, το τοίχωμά του αποτελείται από τρεις χιτώνες. Εξωτερικά βρίσκεται εξωτερικά ο σκληρός χιτώνας του ματιού, ενδιάμεσα ο ραγοειδής και εσωτερικά ο αμφιβληστροειδής. Ο ραγοειδής χιτώνας αποτελείται από την ίριδα και το ακτινωτό σώμα προς τα εμπρός και τον χοριοειδή προς τα πίσω. Ο ραγοειδής χιτώνας έχει έναν πλούσιο αγγειακό δίκτυο
Γι αυτό και μπορεί να προσβληθεί από ένα σωρό συστηματικά νοσήματα, ορισμένα από τα οποία είναι αυτοάνοσα και χτυπάνε τα αγγεία και τους ιστούς του ραγοειδούς με τα αντισώματά τους, με αποτέλεσμα τη φλεγμονή αυτών, που λέγεται ραγοειδίτιδα και διακρίνεται στις παρακάτω μορφές:
Όταν η ραγοειδίτιδα είναι γενικευμένη (φλεγμονή και των τριών τμημάτων), τότε καλείται πανραγοειδίτιδα.
Ερωτήσεις ασθενών & απαντήσεις
Υπάρχουν πολλά αίτια για την ανάπτυξη ραγοειδίτιδας. Τα κυριότερα είναι:
Πρέπει να τονιστεί ότι σε πολλές περιπτώσεις η αιτία παραμένει άγνωστη. Αυτό ωστόσο δεν είναι αποτρεπτικό από το να λάβει ο ασθενής την κατάλληλη θεραπευτική αγωγή.
Οι ιριδοκυκλίτιδες αφορούν το πρόσθιο τμήμα του ραγοειδούς που είναι η ίριδα και το κυκλικό σώμα. Μπορεί όμως και να προέρχονται από συστηματικά ή οφθαλμικά αίτια. Κάποιες φορές δεν ανευρίσκεται το ακριβές αίτιό τους. Πρόσθια ραγοειδίτιδα μπορεί να ακολουθήσει έναν τραυματισμό ή μια χειρουργική επέμβαση, ενώ αρκετά συχνό αίτιο είναι και οι ερπητικές λοιμώξεις του οφθαλμού, συμπεριλαμβανομένου και του έρπητα ζωστήρα. Συστηματικά νοσήματα, όπως οι οροαρνητικές αρθρίτιδες (αγκυλωτική σπονδυλίτιδα, ψωριασική αρθρίτιδα κ.α.) αλλά και η φυματίωση, η σύφιλη και η σαρκοείδωση, μπορούν να είναι αίτια ιριδοκυκλίτιδας.
Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν φωτοφοβία, πόνο που επιδεινώνεται με το διάβασμα, θόλωση της όρασης, δακρύρροια και ερυθρότητα, που μπορεί να είναι εντονότερη γύρω από τον κερατοειδή. Η ιριδοκυκλίτιδες μπορεί να είναι οξείες ή χρόνιες, μονόπλευρες ή αμφοτερόπλευρες, ενώ αρκετά συχνά υποτροπιάζουν.
Οι περισσότερες περιπτώσεις απαντούν καλά στη θεραπεία με μυδριατικά κολλύρια και σταγόνες κορτιζόνης. Αν η νόσος δεν ελεγχθεί, μπορούν να εμφανιστούν επιπλοκές, όπως γλαύκωμα, καταρράκτης και οίδημα της ωχράς.
Η συνεισφορά του Dr. Τράκου στον τομέα του πρόσθιου τμήματός του οφθαλμού και του καταρράκτη αλλά και των προβλημάτων της όρασης έχει αλλάξει τη ζωή πολλών ανθρώπων, βελτιώνοντας την όραση και την ποιότητα ζωής τους.
Πρόκειται για φλεγμονή του χοριοειδούς, του οπίσθιου δηλαδή τμήματος του ραγοειδούς χιτώνα. Όπως και η πρόσθια ραγοειδίτιδα μπορεί να είναι μεμονωμένη διαταραχή, ή να αποτελεί μέρος μιας πολυσυστηματικής νόσου.
Χαρακτηριστικά προσβάλλει εφήβους και νεαρούς ενήλικες, που εμφανίζουν μυοψίες και θόλωση της όρασης στον έναν ή και στους δύο οφθαλμούς. Ο όρος διάμεση ραγοειδίτιδα χρησιμοποιείται για να περιγράψει την εντόπιση της φλεγμονής ανάμεσα στο πρόσθιο και το οπίσθιο τμήμα του ματιού. Άλλοι συνώνυμοι όροι αποτελούν η παρσπλανίτιδα και η κυκλίτιδα.
Η ενδιάμεση ραγοειδίτιδα μπορεί να οφείλεται σε κάποιο μικρόβιο (μολυσματική) ή να είναι αποτέλεσμα μιας υπεραντίδρασης του οργανισμού σε μη μολυσματικό αίτιο (αυτοάνοση). Η διάμεση ραγοειδίτιδα προσβάλλει συνήθως τους εφήβους, ωστόσο μπορεί να εμφανιστεί και σε μικρά παιδιά. Άτομα μεγαλύτερα των 40 ετών δεν προσβάλλονται συχνά από αυτή την πάθηση.
Συμπτώματα διάμεσης ραγοειδίτιδας
Η διάμεση ραγοειδίτιδα κατά κανόνα δεν είναι επώδυνη και συνήθως οι οφθαλμοί δεν είναι κόκκινοι. Συχνά προσβάλλονται και οι δύο οφθαλμοί, ωστόσο η προσβολή μπορεί να είναι ασύμμετρη και όχι ταυτόχρονη. Η κατάσταση μπορεί να είναι παρούσα για πολύ χρόνο μέχρι να διαγνωσθεί, χωρίς να προκαλεί συμπτώματα στον ασθενή. Ωστόσο όταν γίνει αντιληπτή, η βαρύτητά της ποικίλει. Συχνά οι ασθενείς αναφέρουν ότι βλέπουν κινούμενα σωματίδια στο οπτικό τους πεδίο ενώ είναι δυνατό να εμφανιστεί και ελάττωση της όρασής τους που οφείλεται σε κάποιο από τα παρακάτω αίτια:
Αιτιολογία διάμεσης ραγοειδίτιδας
Όπως και σε άλλες περιπτώσεις ραγοειδίτιδας το αίτιο είναι άγνωστο. Ωστόσο, καθώς συχνά μπορεί να υπάρχει συσχέτιση με άλλες παθήσεις όπως η σαρκοείδωση, ενδελεχής έλεγχος είναι απαραίτητος.
Πόσο θα κρατήσει η διάμεση ραγοειδίτιδα;
Κατά κανόνα πρόκειται για μια χρόνια πάθηση που είναι δυνατό να διαρκέσει πολλά έτη. Ο στόχος της αντιμετώπισης είναι η πρόληψη και θεραπεία των επιπλοκών που προαναφέρθηκαν, ώστε να μην προκληθεί βλάβη στην όραση, μέχρι να ολοκληρώσει η πάθηση τον κύκλο της. Αυτό θα επιτευχθεί πετυχαίνοντας όλο και μεγαλύτερα διαστήματα ύφεσης της φλεγμονής με όσο το δυνατό λιγότερα ή και καθόλου φάρμακα.
Ναι, η αιτία μπορεί να είναι κάποιος όγκος όπως το ρετινοβλάστωμα, η λευχαιμία, το λέμφωμα, το κακόηθες μελάνωμα. Αυτά αλλά και η περιφερική αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς μπορεί να δημιουργήσουν πρόσθιες ή οπίσθιες ραγοειδίτιδες, και γι αυτό λέγονται σύνδρομα μεταμφίεσης. Το βασικό πρόβλημα με αυτές τις παθήσεις είναι ότι θεωρούμενες αρχικά ραγοειδίτιδες οδηγούν σε λανθασμένη αντιμετώπιση και καθυστέρηση της σωστής θεραπείας, με αποτέλεσμα να προκαλείται αυξημένη οφθαλμική νοσηρότητα και να απειλείται ακόμη και η ζωή του ασθενούς.
Θα πρέπει να εξεταστείτε ενδελεχώς για να διαπιστωθεί ο τύπος της ραγοειδίτιδας και να διερευνηθεί η πιθανότητα κάποιας συνυπάρχουσας πάθησης. Αυτό ενδεχομένως περιλαμβάνει εξετάσεις αίματος, ανοσολογικό έλεγχο, ακτινογραφίες κ.ά.
Οι διαγνωστικές εξετάσεις και μετρήσεις περιλαμβάνουν:
Ανάλογα με την σοβαρότητα και το τμήμα του ραγοειδούς που προσβάλλουν οι θεραπευτικές προσεγγίσεις για την ραγοειδίτιδα είναι:
Επικοινωνήστε μαζί μας για τις ανάγκες φροντίδας των ματιών σας
Copyright © 2023, EyeLid