facebook twitter-X youtube
icon-arrow-back Επιστροφή
Αρχική Τεχνητός Οφθαλμός – Ανοφθαλμικός Κόγχος

Τεχνητός Οφθαλμός – Ανοφθαλμικός Κόγχος

Η αφαίρεση ενός οφθαλμού και η αντικατάστασή του από τεχνητό οφθαλμό γίνεται όταν υπάρχει αυτό που λέμε “τυφλός επώδυνος οφθαλμός”. Όταν δηλαδή το μάτι δεν έχει πιθανότητες να δει και πονάει.

Υπάρχουν δύο μέθοδοι: η εξόρυξη και η εκκένωση.

Τι είναι η Εξόρυξη οφθαλμού?

Η πλήρης αφαίρεση ενός οφθαλμού λέγεται Εξόρυξη, και γίνεται σε περίπτωση που υπάρχει ανάγκη αφαίρεσης του οφθαλμού (εξαιτίας όγκου ή πολύ σοβαρού τραυματισμού, ή όταν το μάτι είναι τυφλό και πονάει) ή όταν έχει ήδη αφαιρεθεί ο οφθαλμός και επιζητείται αισθητική βελτίωση. 

 

Στην Εξόρυξη οφθαλμού, αφαιρούμε όλο τον οφθαλμό μαζί με το λευκό περίβλημά του. Αφού αποκοπούν οι μύες που ήταν προσκολλημένοι επάνω του, στη θέση του βάζουμε το ενδοκογχικό μόσχευμα (μπίλια) και πάνω της δένουμε τους μυς για να δώσουν κάποια κινητικότητα βλέπε σχήμα). 

Τι είναι η εκκένωση οφθαλμού?

Η αφαίρεση του εσωτερικού μόνο περιεχομένου του οφθαλμού, διατηρώντας το λευκό περίβλημά του (σκληρός χιτώνας) στο οποίο είναι προσκολλημένοι οι μύες που το κινούν, λέγεται Εκκένωση.

 

Εισάγουμε μέσα στον σκληρό το κογχικό μόσχευμα, που υποκαθιστά το εσωτερικό του οφθαλμού. Οι μυς του ματιού παραμένουν άθικτοι και έτσι έχουμε καλύτερη κινητικότητα του νέου τεχνητού οφθαλμού.

Τι είναι η Eκκένωση κόγχου?

Σε εκτεταμένους όγκους μπορεί σπάνια να χρειασθεί να αφαιρέσουμε όλο το περιεχόμενο του κόγχου, δηλαδή τον οφθαλμό, τους μύες και το κογχικό λίπος.

Ένα ουσιώδες στοιχείο κάθε χειρουργικής επέμβασης, ιδίως της κοσμητικής, είναι η παροχή επαρκούς χρόνου στον ασθενή για ενημέρωση.

Πως είναι η αποκατάσταση μετά την επέμβαση?

Καταρχήν πρέπει να πούμε ότι χρησιμοποιούνται διάφορα μοσχεύματα για την αντικατάσταση του εσωτερικού περιεχομένου του οφθαλμού σε περίπτωση εκκένωσης ή για την αντικατάσταση όλου του βολβού σε περίπτωση εξόρυξης. Στο τέλος της επέμβασης μπαίνει ένας ειδικός διαμορφωτής κολπωμάτων, δηλαδή ένα διαφανές λεπτό κέλυφος (conformer).

 

Σαράντα ημέρες μετά την επέμβαση, αφαιρείται ο conformer και τοποθετείται Οφθαλμική Πρόθεση τελευταίας γενιάς κάτω από τα βλέφαρα, στο κόλπωμα, και πάνω από το ενδοκογχικό μόσχευμα (βλέπε σχήμα παρακάτω). 

 

Την τεχνική κατασκευή και εφαρμογή της οφθαλμικής πρόθεσης την αναλαμβάνει συνεργάτης τεχνίτης Οφθαλμοπροσθετικός, που ζωγραφίζει το χρώμα της τεχνητής ίριδας παρόμοιο με αυτό του φυσιολογικού ματιού, και είναι σε άμεση συνεργασία με τον εξειδικευμένο χειρουργό Βλεφάρων, Δακρυϊκής συσκευής και Κόγχου.

Ποιοι τύποι Κογχικών μοσχευμάτατων υπάρχουν?

Υπάρχουν δύο τύποι μοσχευμάτων, τα ενσωματούμενα (integrated ) και τα μη-ενσωματούμενα (non-integrated).

Εκκένωση οφθαλμού ή Εξόρυξη?

Καλύτερη κινητικότητα επιτυγχάνουμε μετά από εκκένωση, σε σχέση με την κινητικότητα που υπάρχει μετά από εξόρυξη, γι αυτόν τον λόγο συνήθως κάνουμε εκκένωση.

Σε ποιες περιπτώσεις κάνετε εξόρυξη?

Οι επιστημονικές ενδείξεις της εξόρυξης οφθαλμού είναι όταν: 

  1. ο ασθενής έχει υποστεί ένα πολύ σοβαρό τραύμα – και με τον όρο “πολύ σοβαρό” εννοούμε, όταν υπάρχει εκτεταμένη ρήξη του βολβού του οφθαλμού και είναι απίθανο το μάτι αυτό να ξαναδεί ή και το περιεχόμενό του έχει σε σημαντικό μέρος χυθεί προς τα έξω
  2. το οπτικό νεύρο έχει κοπεί από τραύμα ή τροχαίο
  3. υπάρχει κάποιος μεγάλος καρκινικός όγκος, όπως κακόηθες μελάνωμα χοριοειδούς, που δεν μπορεί να αφαιρεθεί χειρουργικά ή να καταστραφεί ή όταν αντιμετωπισθεί ο καρκίνος αφήνει τον ασθενή με ελάχιστη ή καθόλου όραση και με επώδυνο οφθαλμό.
  4. υπάρχει σε ορισμένες σπάνιες περιπτώσεις πιθανότητα συμπαθητικής οφθαλμίας, που είναι μία φλεγμονή, που αναπτύσσεται στο φυσιολογικό μάτι όταν αφαιρεθεί ή καταστραφεί το παθολογικό μάτι. Σε αυτές τις περιπτώσεις κάνουμε εξόρυξη.

Τι είναι ο διαμορφωτής κολπωμάτων?

Όπως αναφέραμε στο τέλος της επέμβασης μπαίνει ένας διαμορφωτής κολπωμάτων και παραμένει κάτω από τα βλέφαρα για διάστημα 6 εβδομάδων. Στο ενδιάμεσο αυτό διάστημα διατηρείται ο ειδικός «διαμορφωτής κολπωμάτων» (conformer) στη θέση του για να μην κολλήσουν τα βλέφαρα και να μην χαθούν – ρικνωθούν τα εκκολπώματα. Αν ρικνωθούν δεν θα μπορεί να φιλοξενηθεί στο μέλλον και να χωρέσει η οφθαλμική πρόθεση.

 

Έως σήμερα τοποθετoύνταν ένας διαφανής «διαμορφωτής κολπωμάτων» (conformer).  Με αυτόν τον τύπο διαμορφωτή είναι ορατοί από κάτω του οι χειρουργημένοι ιστοί που καλύπτει, κάτι που έως σήμερα ήταν αντιαισθητικό με προφανείς κοινωνικές και ψυχολογικές επιπτώσεις.

 

Βλέπετε πως είναι για 6 εβδομάδες μετά την επέμβαση ο ασθενής, με τον διαφανή διαμορφωτή (standard-clear conformer) πάνω από τους ιστούς που καλύπτουν το ενδοκογχικό μόσχευμα. Μία ιδέα είναι να καλύπτεται με οφθαλμικό επίθεμα και κολλητική ταινία.

Η νέα τεχνολογία που εφαρμόζουμε είναι αυτός ο conformer να μην είναι διαφανής, αλλά να μοιάζει με το άλλο μάτι, έχοντας ζωγραφισμένη ίριδα στο ίδιο χρώμα. Έτσι για τις επόμενες 6 εβδομάδες και μέχρι να μπει η τεχνητή οφθαλμική πρόθεση, ο ασθενής μπορεί να κυκλοφορήσει χωρίς πρόβλημα.

Γιατί να επιλέξω τον Δρ. Τράκο;

Η συνεισφορά του Dr. Τράκου στον τομέα του πρόσθιου τμήματός του οφθαλμού και του καταρράκτη αλλά και των προβλημάτων της όρασης έχει αλλάξει τη ζωή πολλών ανθρώπων, βελτιώνοντας την όραση και την ποιότητα ζωής τους.

ΠΡΙΝ

ΜΕΤΑ

Επικοινωνήστε μαζί μας για τις ανάγκες φροντίδας των ματιών σας