facebook twitter-X youtube
icon-arrow-back Επιστροφή
Αρχική Στραβισμός

Στραβισμός

O στραβισμός είναι μία πάθηση κατά την οποία τα μάτια δεν ευθυγραμμίζονται, αλλά στρέφονται σε διαφορετικές κατευθύνσεις.

 

Έτσι όταν το ένα μάτι κοιτάζει ευθεία, το άλλο μάτι μπορεί να γυρίζει προς τα μέσα (συγκλίνων στραβισμός), είτε προς τα έξω (αποκλίνων στραβισμός), είτε προς τα άνω, είτε προς τα κάτω.

 

Ο στραβισμός μπορεί να εμφανιστεί στα παιδιά, αλλά και στους ενήλικες.

 

Τα μάτια του ασθενούς με στραβισμό εμφανίζουν μια απόκλιση. O βαθμός της απόκλισης (γωνίας του στραβισμού) ποικίλει από ασθενή σε ασθενή, και κάποιες φορές και στον ίδιο ασθενή. 

Ποιοι τύποι στραβισμού υπάρχουν?

Υπάρχουν πολλοί τύποι στραβισμού, σε σχέση με την αιτία και τα χαρακτηριστικά τους (συγκλίνοντες, αποκλίνοντες, κάθετοι, κυκλοστροφικοί, φανεροί, λανθάνοντες, παραλυτικοί, μη παραλυτικοί).  

Τι προβλήματα μπορεί να δημιουργήσει ο στραβισμός?

Στη φυσιολογική όραση, και τα δύο μάτια κοιτάζουν τον ίδιο στόχο. Ο εγκέφαλος συνδυάζει τις δύο εικόνες από τα μάτια μας σε μία και μόνη εικόνα, η οποία είναι τρισδιάστατη. Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε με να πούμε πόσο μακριά ή κοντά είναι ένα αντικείμενο από εμάς («αίσθηση του βάθους»).

 

Όταν ένα μάτι στραβίζει, δυο διαφορετικές εικόνες στέλνονται στον εγκέφαλο. Στα μικρά παιδιά, ο εγκέφαλος μαθαίνει να αγνοεί την εικόνα του ματιού που στραβίζει. Βλέπει μόνο την εικόνα του φυσιολογικού ματιού. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να επηρεάζεται η αίσθηση του βάθους. Ο στραβισμός μπορεί να επηρεάσει την πορεία ανάπτυξης της όρασης, και να διαταράξει πολλές άλλες λειτουργίες, που εξαρτώνται από την όραση.

 

Οι ενήλικες που εμφανίζουν στραβισμό, ενώ δεν είχαν στην παιδική ηλικία, παρουσιάζουν και διπλωπία, δηλαδή τα βλέπουν διπλά. Αυτό συμβαίνει γιατί ο εγκέφαλός τους έχει ήδη μάθει να δέχεται εικόνες και από τα δύο μάτια. Ο εγκέφαλος δεν μπορεί να αγνοήσει την εικόνα από το μάτι που στραβίζει, και έτσι βλέπουν δύο εικόνες.

 

Τέλος ο στραβισμός αποτελεί αισθητικό πρόβλημα και στους ενήλικες και στα παιδιά.

Ένα ουσιώδες στοιχείο κάθε χειρουργικής επέμβασης, ιδίως της κοσμητικής, είναι η παροχή επαρκούς χρόνου στον ασθενή για ενημέρωση.

Πως μπορείτε να καταλάβετε αν το παιδί σας έχει στραβισμό?

Μπορείτε να παρατηρήσετε ότι τα μάτια του παιδιού σας κοιτάζουν σε διαφορετικές κατευθύνσεις ταυτόχρονα.

Μπορεί επίσης να παρατηρήσετε ότι το παιδί σας μπορεί να κλείνει το ένα μάτι ή κλίνει το κεφάλι του όταν κοιτάζει ένα αντικείμενο. Αυτός είναι ένας τρόπος να κάνει τα δύο του μάτια να συνεργάζονται.

Επίσης μπορεί το παιδί σας να εμφανίζει στραβισμό στο ένα μάτι, υπάρχει έντονος ήλιος ή όταν κουράζεται.

Αυτά τα σημεία μπορεί να γίνουν αντιληπτά από τους γονείς, την δασκάλα του σχολείου ή τον παιδίατρο. Εάν νομίζετε ότι το παιδί σας μπορεί να έχει στραβισμό, μη διστάσετε να μας επισκεφθείτε στο οφθαλμολογικό Κέντρο Eye-Lid και ο Δρ Νικόλαος Τράκος θα διενεργήσει μια πλήρη παιδο-οφθαλμολογική εξέταση και θα σας συμβουλεύσει κατάλληλα.

Ποιες είναι οι αιτίες στραβισμού?

Η ευθυγράμμιση και η εστίαση των οφθαλμών σε ένα σημείο επιτυγχάνεται με τη συνεργασία των μυών και στα δύο μάτια. Ο εγκέφαλος ελέγχει αυτούς τους μύες. Τα παιδιά που έχουν στραβισμό μπορεί να έχουν κάποια πάθηση του εγκεφάλου. Κάποιες από αυτές τις παθήσεις είναι:

 

  • Εγκεφαλική παράλυση
  • Σύνδρομο Down
  • Υδροκέφαλος
  • Ογκος εγκεφάλου
  • Προωρότητα γέννησης

 

Άλλες αιτίες στραβισμού είναι ο παιδικός καταρράκτης, γιατί όταν είναι θολός ο φακός του οφθαλμού στην παιδική ηλικία το μάτι δεν βλέπει και αποκλίνει από τον στόχο. Το ίδιο και ένας τραυματισμός στον κερατοειδή στην παιδική ηλικία ή σε κάποιο άλλο ζωτικό μέρος του οφθαλμού που θα επηρεάσει σημαντικά την όραση του οφθαλμού, μπορεί να αποτελέσει αιτία στραβισμού.

 

Η ύπαρξη μελών της οικογένειας με στραβισμό, μπορεί να σημαίνει ότι και το παιδί μπορεί να έχει αυξημένη πιθανότητα για στραβισμό. Ετσι η κληρονομικότητα είναι ένας σημαντικός παράγοντας στραβισμού.

 

Άλλη αιτία είναι οι διαθλαστικές ανωμαλίες, όπως η υπερμετρωπία.

 

Οι στραβισμοί που εμφανίζονται στους ενήλικες οφείλονται σε παρέσεις οφθαλμοκινητικών νεύρων, τραύματα ή θυροειδική οφθαλμοπάθεια, και συνοδεύονται από διπλωπία.

 

Πιο αναλυτικά:

 

Οι παρέσεις νεύρων όπως του απαγωγού, του τροχιλιακού ή του κοινού κινητικού, οφείλονται σε νευρολογικά νοσήματα ή σε τραυματισμούς και λοιμώξεις.

 

Οι ασθενείς με θυροειδική οφθαλμοπάθεια μπορεί να έχουν διπλωπία, λόγω διόγκωσης και ουλοποίησης των μυών που κινούν τον οφθαλμό. Οι ασθενείς αυτοί μπορούν να αντιμετωπιστούν με αγωγή, αν προσέλθουν έγκαιρα, ή με χειρουργικές μεθόδους, αν έχει εγκατασταθεί χρόνια η διπλωπία.

 

Οι ασθενείς  μπορεί να εμφανίσουν διπλωπία μετά από καταρράκτη ή επέμβαση διαθλαστικής χειρουργικής.

 

Οι ασθενείς με ανεπάρκεια σύγκλισης μπορεί να έχουν διπλωπία για κοντά. Σε αυτές τις περιπτώσεις δίνονται ειδικές ασκήσεις για την θεραπεία της ανεπάρκειας σύγκλισης των οφθαλμών.

 

Διπλωπία μπορεί να έχουν ασθενείς με στραβισμό από μικρή ηλικία που δεν διορθώθηκε ή που ξαναεμφανίστηκε.  

Ποια είναι η αντιμετώπιση του στραβισμού?

Η αντιμετώπιση του στραβισμού στα παιδιά στοχεύει στην ευθυγράμμιση των δύο οφθαλμών και στη βελτίωση των δεξιοτήτων τους, που εξαρτώνται από την οπτική λειτουργία, ενώ η αντιμετώπιση του στραβισμού στους ενηλίκους στοχεύει κυρίως στην ανακούφισή τους από τη διπλωπία. 

Ο στραβισμός, ανάλογα με την ηλικία του ασθενούς, συνήθως αντιμετωπίζεται με:

  • Γυαλιά (απλά ή πρισματικά)
  • Θεραπεία κάλυψης (εάν συνυπάρχει αμβλυωπία)
  • Ενέσεις Βotox
  • Χειρουργική επέμβαση
  • Συνδυασμό των παραπάνω

Γιατί να επιλέξω τον Δρ. Τράκο;

Η συνεισφορά του Dr. Τράκου στον τομέα του πρόσθιου τμήματός του οφθαλμού και του καταρράκτη αλλά και των προβλημάτων της όρασης έχει αλλάξει τη ζωή πολλών ανθρώπων, βελτιώνοντας την όραση και την ποιότητα ζωής τους.

Τι θα πρέπει να γνωρίζουν οι ασθενείς που θα υποβληθούν σε επέμβαση στραβισμού?

Oι ασθενείς θα πρέπει να γνωρίζουν:

  1. Τους στόχους της επέμβασης. 
  2. Οτι ανάλογα με την ηλικία του ασθενή, τον τύπο του στραβισμού, και την προσωπική του εμπειρία, ο χειρουργός επιλέγει την κατάλληλη χειρουργική τεχνική. 
  3. Ότι σε ποσοστό 99,5% η επέμβαση γίνεται αυθημερόν (Η διάρκεια του χειρουργείου ποικίλει κατά περίπτωση, καθώς και η παραμονή στην κλινική). 
  4. Ότι σε όλα τα παιδιά ασθενείς και στους περισσότερες ενήλικες, η επέμβαση γίνεται με γενική αναισθησία, εκτός εάν συντρέχουν άλλοι λόγοι, οπότε στους ενηλίκους υπάρχει και η επιλογή της τοπικής αναισθησίας (το αποφασίζουν ο ιατρός και ο ασθενής από κοινού).
  5. Ότι την τελική τους θέση τα μάτια την παίρνουν σε 1 ½ μήνα μετά την επέμβαση.

Ο Δρ Νικόλαος Τράκος είναι στην διάθεσή σας να σας εξετάσει και να σας συμβουλεύσει. Για ραντεβού επικοινωνήστε μαζί μας στο Οφθαλμολoγικό Kέντρο Εye-Lid

ΠΡΙΝ

ΜΕΤΑ

Επικοινωνήστε μαζί μας για τις ανάγκες φροντίδας των ματιών σας