facebook twitter-X youtube
icon-arrow-back Επιστροφή
Αρχική Eντρόπιο

Eντρόπιο

Tι είναι το Eντρόπιο;

Είναι η πάθηση κατά την οποία το βλέφαρο, γυρίζει προς τα μέσα. 

Ποια είναι τα συμπτώματα?

Οι βλεφαρίδες ακουμπάνε και γδέρνουν την επιφάνεια του οφθαλμού, (κερατοειδής). To μάτι ερεθίζεται, δακρύζει, έχει ερυθρότητα ή και πόνο. Το εντρόπιο μπορεί να οδηγήσει σε βλάβη, όπως φλεγμονή (κερατίτιδα),  έλκος, ουλή του κερατοειδούς, απόστημα ή και διάτρηση του οφθαλμού, αν δεν γίνει έγκαιρη αντιμετώπιση. Αν ο ασθενής έχει και καταρράκτη, θα πρέπει να διορθωθεί πρώτα το εντρόπιο, και μετά να γίνει η επέμβαση του καταρράκτη.

Ένα ουσιώδες στοιχείο κάθε χειρουργικής επέμβασης, ιδίως της κοσμητικής, είναι η παροχή επαρκούς χρόνου στον ασθενή για ενημέρωση.

Ποια είναι τα αίτια του εντροπίου?

Το πιο σύνηθες είναι το εκφυλιστικό εντρόπιο και οφείλεται στην χαλάρωση του στηρικτικού τένοντα του βλεφάρου σε συνδυασμό με την εκφύλιση των κατασπαστήρων τενόντων, με αποτέλεσμα να αποσταθεροποιείται το βλέφαρο και να γυρίζει προς τα μέσα.

Άλλη αιτία μπορεί να είναι η ύπαρξη ουλής στο εσωτερικό του βλεφάρου με αποτέλεσμα το λεγόμενο ουλωτικό εντρόπιο. Η ουλή μπορεί να οφείλεται σε τραύμα, χημικό έγκαυμα, σύνδρομο Stevens-Johnson, οφθαλμικό πεμφιγοειδές, φλεγμονές ή αντίδραση σε τοπικές σταγόνες όπως η χρόνια χρήση σταγόνων για το γλαύκωμα.

Ποια είναι αντιμετώπιση του εντροπίου?

Η αντιμετώπιση γίνεται ανάλογα με την αιτία, και ο Δρ Νικόλαος Τράκος εξατομικεύει την θεραπεία ανάλογα με την περίπτωση.

 

Αν έχουν αποκολληθεί οι κατασπαστήρες τένοντες του βλεφάρου που το σταθεροποιούν, και δημιουργείται ροπή του βλεφάρου προς τα έσω, χρειάζεται επέμβαση κατά την οποία σταθεροποιείται το βλέφαρο στην έξω γωνία με μία τεχνική που λέγεται κανθοπηξία σε συνδυασμό με την επαναπρόσφυση των κατασπαστήρων σε σημείο του ταρσού, ώστε να διορθωθεί η ροπή του βλεφάρου.

 


Σε περιπτώσεις όπου δεν είναι σοβαρή η αποκόλληση των κατασπαστήρων, γίνεται  κανθοπηξία σε συνδυασμό με ράμματα εκστροφής. Η τεχνική αυτή εφαρμόζεται και σε ασθενείς πολύ μεγάλης ηλικίας ή που δεν μπορούν να διακόψουν τα αντιπηκτικά. 

 

Εναλλακτικά σε αυτές τις περιπτώσεις επίσης μπορεί να γίνει έγχυση Botox με αποτελέσματα που δεν είναι σταθερά, αλλά βοηθούν αυτό το είδος των ασθενών.

 

Τα υψηλότερα ποσοστά επιτυχίας δίνονται με την πιο σύγχρονη τεχνική που εφαρμόζεται από τον Δρ Νικόλαο Τράκο, σε περιπτώσεις σημαντικού ή σοβαρού βαθμού εντροπίου, όταν έχουν αποκολληθεί οι κατασπαστήρες τένοντες του βλεφάρου που το σταθεροποιούν, και δημιουργείται ροπή του βλεφάρου προς τα μέσα. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να γίνει χειρουργείο διόρθωσης της αποκόλλησης των κατασπαστήρων με τομή κάτω από τις βλεφαρίδες και να συνδυασθεί με κανθοπηξία.

Γιατί να επιλέξω τον Δρ. Τράκο;

Η συνεισφορά του Dr. Τράκου στον τομέα του πρόσθιου τμήματός του οφθαλμού και του καταρράκτη αλλά και των προβλημάτων της όρασης έχει αλλάξει τη ζωή πολλών ανθρώπων, βελτιώνοντας την όραση και την ποιότητα ζωής τους.

Χρειάζεται ενδονοσοκομειακή νοσηλεία όταν γίνει η επέμβαση?

Στις περισσότερες περιπτώσεις η επέμβαση γίνεται με τοπική αναισθησία, δεν χρειάζεται να παραμείνει στο νοσοκομείο ο ασθενής και φεύγει μετά την επέμβαση, το ίδιο βράδυ μπορεί να κοιμηθεί σπίτι του και η ανάρρωση είναι γρήγορη.

Υπάρχουν κάποιες οδηγίες που θα πρέπει να ακολουθηθούν πριν την επέμβαση?

Συνιστάται η διακοπή των φαρμάκων που έχουν αντιπηκτική δράση για κάποιες ημέρες πριν την επέμβαση ανάλογα με το φάρμακο. Επίσης συνιστάται η αποφυγή των τροφών που περιέχουν ουσίες με αντιπηκτική δράση όπως το σκόρδο, τζίντζερ κλπ. Αν δεν είναι ασφαλής η παύση των αντιπηκτικών φαρμάκων, το χειρουργείο πραγματοποιείται κανονικά με την χρήση ραδιοκυμάτων.

ΠΡΙΝ

ΜΕΤΑ

Επικοινωνήστε μαζί μας για τις ανάγκες φροντίδας των ματιών σας